YangSaya Nampak

Lebih 15,000 Pesakit Tunggu Organ

In kesihatan, Masalah masyarakat on May 18, 2012 at 9:05 pm

DIANGGARKAN lebih 15,000 pesakit di Malaysia sedang menunggu untuk mendapatkan pemindahan organ, dan majoritinya adalah pesakit buah pinggang, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Seri Dr Hasan Abdul Rahman.

Beliau berkata, memandangkan angka itu dijangka meningkat dalam tempoh beberapa tahun akan datang, cabaran utama kementerian ialah merapatkan jurang antara permintaan dan bekalan organ serta sel tisu manusia di negara ini.

“Amat malang untuk mengetahui jumlah pesakit yang menjalani rawatan dialisismeningkat lebih tiga kali ganda dalam tempoh sepuluh tahun lepas, seperti yangdilaporkan Daftar Dialisis dan Transplan Malaysia, iaitu daripada 7,800 pesakitdialisis pada 2001 kepada 23,000 pada 2010,” katanya dipetik menerusi Bernama pada pembukaan MesyuaratSaintifik ke-15 Persatuan Transplan Malaysia 2012 di Kuching, Jumaat.

Teks ucapan beliau dibacakan Pengarah Jabatan Kesihatan Sarawak Dr ZulkifliJantan.

Meskipun kadar derma organ di Malaysia dianggap rendah, iaitu kira-kira 0.6 untuk sejuta penduduk, Dr Hasan berkata, perlu diakui ia menunjukkan peningkatan ketara dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini dengan 29,500 penderma yang meninggal dunia dicatat tahun lepas, jumlah tertinggi sejak 1975 (47 penderma).

Dalam perkembangan berkaitan, beliau berkata, kementerian tidak menggalakkanrakyat ke luar negara untuk melakukan pemindahan komersial, menerusi kajian danpelaksanaan polisi termasuk yang berkaitan dengan pembekalan imunosupresan.

Baru-baru ini, katanya, kementerian mengeluarkan garis panduan berhubungpendermaan organ daripada penderma hidup yang tidak ada kaitan kekeluargaan, perlu mendapat penilaian dan kelulusan satu jawatankuasa bebas iaitu Jawatankuasa Kelulusan Transplan Tiada Kaitan Kekeluargaan (UTAC).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: