YangSaya Nampak

Sarawak Forestry umum nama orang utan termuda di Semenggoh.

In Alam Sekitar, Sarawak on May 6, 2012 at 9:49 am

Lela, ibu orang utan yang diberi nama Kidding di Pusat Hidupan Liar Semenggok, Kuching.

SARAWAK Forestry Corporation baru-baru ini menamakan seekor orang utan yang berusia dua bulan dengan gelaran Kidding bagi mengingati seorang bekas pekerja mereka, Hillary Kiding Jugah.

Pengarah Urusan SFC, Ali Yusop berkata kelahiran Kidding menjadikan jumlah orang utan di Pusat Hidupan Liar Semenggoh meningkat kepada 25 ekor.

“Kami berbesar hati menamakan orang utan ini sempena nama Hillary Kiding Jugah yang meninggal dunia sewaktu bertugas di Pusat Hidupan Liar Matang.

“Beliau banyak memberi sumbangan dalam pemuliharaan hidupan liar selain mesra dengan semua haiwan di pusat tersebut,” katanya di KUCHING.

Pusat Hidupan Liar Semenggoh ditubuhkan pada 1975 bertujuan memelihara hidupan liar sama ada yang cedera dalam hutan, kehilangan ibu-bapa atau pernah dibela secara haram.

Dalam pada itu, Ali berkata, pihaknya akan sentiasa memantau perkembangan Kidding dan ibunya, Lela bagi memastikan kedua-duanya sentiasa sihat.

“Kami turut mengadakan Program Anak Angkat Orang Utan dan Hati ke Hati bersama Orang Utan bagi menggalakkan orang ramai terlibat sama dalam usaha memelihara hidupan liar,” katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: