YangSaya Nampak

Perbezaan kadar gaji minimum berdasar kajian Bank Dunia.

In ekonomi, Sarawak on May 6, 2012 at 11:13 pm

PENETAPAN gaji mimimum, yang menunjukkan perbezaan kadar antara Semenanjung dan Sarawak, Sabah dan Labuan, adalah berdasarkan kajian terperinci, termasuk oleh Bank Dunia.

Pengiraan kadar berkenaan, yang berdasarkan fakta ekonomi dan statistik, bepandukan kepada lima kriteria iaitu pendapatan garis kemiskinan, gaji penengah, indeks harga pengguna, perubahan produktiviti buruh dan kadar pengangguran yang dirumuskan mengikut formula – RM956.70 bagi Semenanjung manakala Sabah dan Labuan (RM771.58) dan Sarawak (RM781.21).

Selepas menimbang syor oleh Majlis Perundingan Gaji Negara, kerajaan memutuskan bahawa kadar bagi Sarawak, Sabah dan Labuan tidak wajar kurang daripada RM800, iaitu selaras pendapatan garis kemiskinan kebangsaan pada RM800.

Memandangkan gaji penengah untuk Semenanjung ialah RM1,134 berbanding RM738 (Sarawak) dan RM577 (Sabah dan Labuan), kenyataan itu berkata adalah tidak wajar menyatakan bahawa kerajaan menganaktirikan pekerja di negeri-negeri terbabit.

Kerajaan juga menyediakan mekanisme pelaksanaan supaya gaji minimum yang ditetapkan itu tidak membebankan majikan dan tidak merugikan pekerja dengan membenarkan penyerapan sebahagian elaun atau bayaran tunai tetap dalam perkiraan gaji minimum.

Kementerian berkenaan berkata kerajaan seboleh mungkin ingin merapatkan jurang perbezaan antara wilayah, namun perkara itu tidak boleh dilakukan secara drastik memandangkan ia boleh memberi kesan negatif kepada guna tenaga dan ekonomi negara.
Bagaimanapun, penetapan gaji mimimum yang berbeza itu adalah untuk permulaan sahaja dengan kadarnya dikaji semula setiap dua tahun, dan kerajaan berharap dapat diselaraskan kepada satu kadar untuk seluruh negara pada masa akan datang.

Gaji minimum terbabit meliputi semua pekerja dalam semua sektor ekonomi di seluruh negara kecuali perkhidmat domestik, pembantu rumah, tukang kebun dan sebagainya.

Pelaksanaan ia bermula enam bulan dari tarikh perintah gaji mimimum diwartakan dan 12 bulan bagi majikan kecil untuk membuat persediaan sepenuhnya agar perniagaan mereka tidak terjejas. – BERNAMA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: