YangSaya Nampak

Kek lapis kian dapat sambutan di pasaran luar Sarawak.

In Sarawak, Sosial on April 30, 2012 at 6:17 pm

Lagi tentang kek lapis Sarawak – antara produk kebanggaan industri desa Bumi Kenyalang – yang kini kian dikenali ramai di luar negeri itu.

Sebab nama yang popular dan rasa yang memang enak dan lazat, ia mudah menembusi pasaran domestik atau antarabangsa.

Baru-baru ini kek lapis yang diusahakan oleh sekumpulan usahawan wanita di Kuching disahkan bakal dipasarkan di Kedai Rakyat 1Malaysia yang dikendalikan oleh Mydin Sdn Bhd.

Mungkin itu satu rahmat kepada para pengusaha kek lapis selepas kejatuhannya pada tahun 2011 susulan pengesahan mentega jenama Golden Churn bukan halal. Majotiti pengusaha kek lapis dikatakan Mentega itu dikatakan bahan berkenaan.

Tetapi syukur sebab sekarang industri itu mula bangkit kembali. Itu yang kita mahukan kerana kukuh ekonomi rakyat, itu bermakna kerajaan bijak mengendalikan pentadbiran negara.

Borneo Post Online pada Sabtu melaporkan kek lapis Sarawak mempunyai pasaran luas di Johor kerana amat popular dalam kalangan penduduk negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan dan Koperasi Johor, Datuk Maulizan Bujang dipetik berkata produk berkenaan boleh dilabelkan barangan wajib dibeli bagi penduduk Johor setiap kali berkunjung ke Sarawak.

Malah, terdapat beberapa pengusaha sudah mula menjalankan perniagaan Kek Lapis Sarawak di Johor.

“Ia (Kek Lapis Sarawak) amat popular di Johor. Kita memang mengalu-alukan usahawan negeri ini (Sarawak) melabur di Johor,” katanya dipetik dalam artikel itu.

Maulizan menjelaskan, produk-produk tempatan amat sesuai dipasarkan di Johor memandangkan lebih 40,000 rakyat Sarawak menetap di negeri itu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: