YangSaya Nampak

Internet lebih laju beberapa tempat di Kuching, Miri, Sibu dan Bintulu – TM.

In Pembangunan, Sarawak, Sosial on April 30, 2012 at 9:56 am

SERING kita terdengar keluhan tentang keupayaan Internet yang melampau lambat. Malah kadang-kadang ada yang menyumpah seranah penyedia perkhidmatan telekomunikasi disebabkan masalah berkenaan.

Keupayaan Internet (laju atau lambat) memang satu tajuk perbandingan sebelum seseorang mendapatkan perkhidmatan daripada syarikat telekomunikasi.

“****** (syarikat telekomunikasi) laju ka? Bagaimana dengan kelajuan ****** (syarikat telekomunikasi)”. Itu kata-kata yang sering diturutkan oleh pelanggan sebelum membuat pilihan.

Jelas itu menunjukkan kepentingan bagi syarikat telekomunikasi sentiasa meletakkan perkhidmatan mereka pada tahap yang tinggi. Dan bukannya apabila membuka satu laman web, umpama kucing bertanduk.

Ini akan menimbulkan kebencian kepada para pelanggan yang merasakan wang bayaran bil tidak berbaloi.

Akhbar pada Isnin dipetik berkata 

Justeru, usaha menaikkan mutu perkhidmatan oleh mana-mana syarikat telekomunikasi wajar dialu-alukan dan seelok-eloknya menjadi teladan syarikat yang lain.

Akhbar pada Isnin melaporkan lebih 8,000 rumah di Sarawak bakal menikmati kemudahan internet berkelajuan tinggi menerusi pelan baharu jalur lebar TM Unifi menjelang September 2012. Unifi adalah gentian optik ke rumah seperti yang telah dilaksanakan di Kuala Lumpur dan Lembah Klang.

Menurut Pengurus Besar Telekom Malaysia (TM) Sarawak Abdul Rahim Mohd Ali, pihaknya kini sedang giat melakukan kerja-kerja pemasangan gentian optik bagi menggantikan tembaga.

Fasa pertama di negeri ini melibatkan kawasan di Tabuan Jaya Kuching, Miri, Sibu, Bintulu dan Lutong.

Untuk Kuching, tempoh fasa itu dalam suku keempat bermula September, itu pun jika kami  dapat mengikut jadual,” jelasnya.

Abdul Rahim dipetik sebagai berkata untuk fasa seterusnya ia akan dilaksanakan pada tahun 2013.

Diharap usaha sebegini mampu meningkatkan mutu keupayaan Internet di Sarawak. Kita tidak mahu ketinggalan dalam dunia ICT yang kian mustahak dalam kehidupan harian.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: