YangSaya Nampak

600 kampung wifi di Sarawak menjelang awal 2013.

In Barisan Nasional, Pembangunan, Sarawak on April 28, 2012 at 9:06 pm

INI merupakan antara berita gembira, lebih-lebih lagi di kalangan remaja yang dibesarkan dalam era teknologi maklumat dan komunikasi. Pendek kata semua banyak bergantung dengan Internet.

Sejajar dengan hasrat kerajaan ingin menyaksikan semua penduduk kampung mempunyai capaian terhadap teknologi komunikasi dan maklumat, Sarawak bakal mempunyai 600 kampung tanpa wayar (wifi) menjelang awal tahun 2013.

Ini membolehkan rakyat memperoleh maklumat berguna dan mengikuti perubahan dan perkembangan terkini dengan eksploitasi teknologi maklumat dan komunikasi.

BERNAMA melaporkan Timbalan Menteri Penerangan Komuniksi dan Kebudayaan, Datuk Joseph Salang Gandum (gambar) ia juga merupakan antara usaha kerajaan merapatkan jurang digital luar bandar dan bandar.

Dalam satu majlis di Julau dekat Sibu beliau berkata kini sebanyak 210 kampung wifi telah beroperasi di negeri Sarawak.

Sebanyak 116 lokasi lagi dalam proses pelaksanaan.

Datuk Joseph Salang berkata lagi kini 295 menara komunikasi beroperasi di seluruh Sarawak, tiga daripadanya di Julau, dan 10 lagi sedang didirikan.

Mengenai komputer notebook 1Malaysia pula, katanya, setakat ini Sarawak diperuntukkan 150,000 unit dan pengagihannya dibuat secara berperingkat.

Dalam majlis di Kuching, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dipetik menerusi laporan BERNAMA sebagai berkata Sarawak berazam melupuskan reputasi sebagai titik hitam komunikasi dengan kadar penembusan jalur lebar dijangka meningkat lebih 50 peratus menjelang akhir tahun 2012.

Kerajaan persekutuan dan negeri mempertingkatkan usaha membangunkan infrastruktur komunikasi khususnya di kawasan pedalaman di Sarawak.

“Sudahpun 34 Pusat Jalur Lebar Komuniti dengan jalur lebar berkelajuan tinggi telah diwujudkan di 27 kawasan parlimen di seluruh negeri ini,” katanya.

 

Advertisements
  1. how do i make a complain about this KTW? coz som of the houses didnt get any network connection. When they install it, they never check thoroughly whether the connection reach certain place or not.

  2. Tanah tempat pemasangan Tower itu hendaklah disewa atau bagi FREE je.??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: