YangSaya Nampak

Sarawak terus harmoni – dua kampung budaya.

In Sarawak, Sosial on February 26, 2012 at 2:49 pm

SARAWAK mengorak langkah setapak lagi maju ke depan dalam aspek mengekalkan tradisi dan gaya hidup menerusi usaha pihak swasta dengan pembinaan Kampung Budaya 1Malaysia.

Terletak bersebelahan dengan Bukit Aup di Sibu, ia seolah-olah sama konsep dengan Kampung Budaya Sarawak di Santubong, Kuching.

Kampung Budaya Sarawak di Santubong, Kuching.

Kampung Budaya Sarawak memang sudah terkenal di kalangan pelancong tempatan dan asing kerana keunikan yang dilabel sebagai muzium hidup.

Ia diusahakan oleh tauke Cina, Ying Tieng Chai menerusi syarikat Zoo Bee Enterprise, dengan matlamat mempersembahkan keharmonian kaum yang pelbagai di Sarawak.

Bila sebut 1Malaysia, memang Sarawak sering dijadikan contoh terbaik oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan pemimpin-pemimpin lain negara.

Kampung Budaya 1Malaysia di Sibu. (Gambar dari Borneo Post Online).

Itu antara kunci terhadap pembangunan pesat dialami Bumi Kenyalang pada masa sekarang, dan ia wajar diperturunkan kepada generasi baru.

Ketua Menteri Sarawak, Pehin Sri Abdul Taib Mahmud menyifatkan perpaduan di negeri itu umpama pertembungan anak-anak sungai di sungai lebih besar.

Pertembungan itu mempelbagaikan ‘kebudayaan’ dan jika dimanfaatkan ia memberi suasana harmoni yang seterusnya menyumbang besar terhadap usaha pembangunan.

Kampung Budaya 1Malaysia wajar menjadi teladan terhadap usaha-usaha menyatupadukan rakyat berbilang kaum di Sarawak dan Malaysia amnya.

Umpama Kampung Budaya Sarawak, ia juga mempunyai rumah kaum-kaum di Sarawak antaranya, Melayu, Iban, Cina, Orang Ulu dan Melanau.

Usaha ini juga wajar dilihat positif dari perspektif pelancongan negeri itu.

Para pengunjung akan berpeluang menikmati masakan terkenal suku-suku kaum di Sarawak, antaranya umai, ayam pansoh, linut dan masakan Foochow. 

Selain itu, sebuah pentas persembahan tarian kebudayaan dibina di dalamnya. Idea di sebaliknya ialah mengetengahkan tarian kebudayaan penduduk tempatan.

Sarawak memang terkenal dengan kepelbagaian suku kaum. Tidak kurang 20 suku kaum tinggal di Sarawak.

Lebih unik dan melambangkan perpaduan utuh ialah apabila sebuah keluarga mempunyai ahli yang berlainan agama. Malah ada yang tinggal sebumbung tanpa wujud syak wasangka buruk terhadap penganut agama lain.

Pehin Sri Abdul Taib semestinya bangga dan tersenyum lebar apabila memperkatakan tentang keharmonian kaum di Sarawak.

Pentadbirannya menerusi konsep perkongsian kuasa di dalam Barisan Nasional (BN) berjaya mengekalkan perpaduan antara kaum yang diwarisi sejak turun temurun.

Harapan semua ialah perpaduan ini terus kekal sampai bila-bila dan didokong sebagai satu prinsip hidup.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: