YangSaya Nampak

Pan Borneo akan dinaik taraf.

In Masalah masyarakat, Sarawak on February 26, 2012 at 11:08 pm

DALAM Facebook satu ketika dahulu ada sebuah kumpulan ditubuhkan oleh sekumpulan mereka yang kebanyakannya kerap menggunakan jalan Selangau – Mukah kerana marah dan geram dengan jalan tersebut yang amat teruk.

Mereka kecewa sebab sudah lama – sejak mereka dari kecil – jalan sepanjang kira-kira 80 kilometer itu berlubang sana dan berlubang sini. Bukan sekadar melambatkan perjalanan, tetapi mendatangkan kerosakan pada kenderaan.

Ada juga kedengaran mereka yang lalu jalan penghubung orang Mukah, Oya, Dalat, Igan, Daro, Balingian dan Matu itu, pecah tangki minyak pelincir sebab gagal mengelak lubang lantas bahagian bawah kereta terkena.

TERPUTUS ... jalan Pan Borneo di Serian yang mendap satu ketika dahulu.

Siapa yang tidak kecewa dan geram apabila perjalanan yang mengambil masa kira-kira sejam menjadi tiga jam atau dua jam lebih.

Tetapi kini kumpulan Facebook dinamakan “We hate Mukah – Selangau road” itu dibubarkan selepas jalan Mukah – Selangau sudah siap kira-kira setahun yang lalu.

Dan pagi tadi sewaktu membaca surat khabar The Borneo Post saya terlihat tajuk utama “Federal pledge to upgrade highway”.

Komen ringkas teman saya ketika kami menikmati kopi dan roti kahwin, “baguslah, memang patut jalan kita dinaiktaraf”.

Ya, saya yakin begitu juga harapan penduduk Sarawak yang kerap menggunakan Jalan Pan Borneo dari Sematan ke Lawas. Jalan itu bukan sahaja lubang sana lubang sini, tampal sana tampal sini, tetapi juga mengundang risiko kemalangan. Ingat, kemalangan juga ada berpunca disebabkan keadaan jalan yang teruk dan bukan sekadar kecuaian.

KEMALANGAN ... faktor jalan raya turut menyumbang.

Saya juga yakin ramai yang setuju apabila dikatakan jalan Miri – Bintulu – Sibu amat perlu diperbaiki dengan kadar segera. Apatah lagi jalan Bintulu – Tatau yang mengundang bahaya, jalan di situ amat teruk – lubang kebanyakannya besar dan dalam. Bukan sahaja boleh menyumbang berlakunya kemalangan, tetapi poket pun boleh nipis kerana membaiki kereta rosak.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dipetik dalam artikel berita tersebut memberitahu, beliau akan menyokong syor untuk menaiktaraf jalan Pan Borneo.

Jalan lebih 1,800 kilometer itu amat perlu dinaiktaraf terutama di 95 kawasan yang telah dikenalpasti Jabatan Kerja Raya (JKR) sebagai penyumbang kemalangan.

Muhyiddin memberitahu, mungkin sukar bagi kerajaan persekutuan memperuntukkan RM10 bilion bagi menaik taraf keseluruhan laluan itu dari Sematan hingga Lawas sebagai laluan berkembar, tetapi boleh mempertimbang melebar 95 kawasan dengan membina laluan memotong.

“Ia akan menelan kos RM400 juta tetapi pelaksanaannya boleh dibuat secara berperingkat dengan RM400 juta diperuntukkan setiap tahun atau dalam tempoh Rancangan Malaysia sekarang,” kata Muhyiddin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: