YangSaya Nampak

PATI wujud kerana ada kerja di Sarawak.

In ekonomi, Sosial on February 23, 2012 at 10:52 pm

RAMAI yang setuju dengan kenyataan warga asing sanggup masuk ke negara ini kerana di sini ada banyak kerja dan nilai wang lebih tinggi jika ditukar ke negara mereka seperti Indonesia dan Bangladesh.

Mereka bukan sahaja menyelinap masuk tanpa dokumen perjalanan yang sah, malah sanggup berada lebih masa seperti ditetapkan kerana ingin mencari rezeki dengan harapan wang yang diraih kelak dapat menjadikan mereka hidup mewah di negara mereka.

Biarpun mereka kerja berat untuk beberapa tahun, mereka tidak ambil kisah sangat. Bak kata pepatah “Berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian. Bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian”.

Mereka datang ke sini untuk bekerja di ladang-ladang kelapa sawit, pembantu rumah, pekerja binaan dan pekerja kilang. Malah tidak keterlaluan jika dikatakan mereka turut menyumbang terhadap pembangunan negara kita.

Cuba lihat masalah kedatangan warga asing ke negara ini secara positif.

Mereka datang sebab di sini ada banyak kerja dalam pelbagai sektor. Suka hati mereka pilih sesuai dengan kudrat dan kemahiran mereka.

Sektor pembinaan wujud disebabkan adanya kegiatan pembangunan. Bangunan-bangunan yang dibina turut merangkumi premis komersial dan pejabat kerajaan.

Makin banyak pusat komersial didirikan ia bermakna wujud aktiviti jual-beli di kawasan tersebut berpunca dari penduduknya memiliki wang hasil kedudukan ekonomi kian berkembang.

Ladang kelapa sawit semakin banyak memerlukan tenaga kerja buruh adalah berikutan harga di pasaran antarabangsa terhadap komoditi itu kian meningkat, juga permintaan yang tinggi. Justeru, tauke-tauke atau syarikat perladangan membuka dan memperbesarkan lagi kawasan penanaman mereka bagi menampung permintaan.

Tidak hairan jika kes-kes penangkapan pendatang asing tanpa izin (PATI) tidak pernah habis.

Pada 23 Februari 2012, Utusan Sarawak melaporkan 85 orang PATI warga Indonesia ditahan Jabatan Imigresen. Mereka bekerja di sebuah tapak pembinaan di Kota Samarahan.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: