YangSaya Nampak

Penan dapat jambatan dan Hassan Sui jutawan Penan.

In ekonomi, Sarawak, Sosial on February 14, 2012 at 1:46 pm

MEDIA dan NGO Barat sering mengaitkan Penan dengan penindasan. Suku kaum nomad di Sarawak itu juga sering dikaitkan dengan Bruno Manser.

Penan juga satu topik menarik bagi media – sebut sahaja Penan, media akan pasang telinga dan kalau ia sensasi dan terkini, mereka akan tulis dan disiarkan di akhbar-akhbar atau televisyen dan radio atau blog.

Jarang disedari Penan sebenarnya anak emas kerajaan. Mereka sering mendapat perhatian dalam apa jua keperluan. Kerajaan tidak mahu kaum ini ketinggalan dari segenap aspek.

Jambatan itu adalah untuk memudahkan mereka berhubung antara penempatan-penempatan lain. Jambatan itu dibina di Lepo Bunga, Ulu Limbang.

Jambatan gantung 77 meter membabitkan kos RM180,000 itu memberi kemudahan perhubungan kepada 11 penempatan kaum Penan.

Ia sebenarnya satu bukti kebajikan Penan tidak dipinggirkan.

Jambatan itu memudahkan pelajar Penan menyeberangi sungai ke sekolah dan menjamin sungai ke sekolah.

Laporan media sebelum ini mengatakan RM1.2 juta dibelanjakan bagi membiayai pengangkutan pelajar Penan di Marudi, Belaga dan Limbang sejak 2008.

Tan Sri Alfred Jabu yang dipetik menerusi laporan akhbar itu memberitahu, jumlah itu memberi manfaat kepada 5,084 pelajar Penan di sekolah rendah dan menengah dari 61 kampung.

Dalam bidang pendidikan, setakat 2011, Jabu memberitahu terdapat 26 siswazah daripada kaum Penan dan jumlah ini semakin meningkat setiap tahun berikutan kesedaran terhadap kepentingan pendidikan di kalangan belia suku kaum tersebut.

Pembangunan sosio-ekonomi di kalangan kaum Penan juga tidak diabaikan apabila pelbagai usaha diadakan, antaranya estet mini pekebun kecil getah bermutu.

Sebagai pendorong semangat untuk mencapai kejayaan dalam bidang ekonomi, Penan wajar menjadikan Datuk Hasan Sui sebagai idola.

Datuk Hasan Sui

Dia merupakan jutawan pertama di kalangan kaum Penan berikutan kegigihannya dalam perladangan kelapa sawit.

Dari hanya 300 batang pokok kelapa sawit, kini dia mempunyai hampir 100,000 batang pokok.

“Terus terang saya katakan setiap bulan saya mampu memperoleh sekitar RM70,000 keuntungan bersih hasil semua jualan kelapa sawit,” katanya dipetik menerusi akhbar, baru-baru ini.

Tetapi, tidak mudah untuk membangkitkan kesedaran dan menyuntik motivasi di kalangan mana-mana kaum, bukan sahaja Penan.

Apa yang perlu ialah kecekalan dalam memberi penjelasan tentang pentingnya mereka membantu diri sendiri agar keluar dari kepompong kehidupan mereka yang selama ini banyak bergantung dengan hasil hutan sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: