YangSaya Nampak

Pembangunan ummah menerusi zakat – Sarawak sasar kutip RM65 juta tahun ini.

In Agama, Sosial on February 3, 2012 at 7:31 pm

ZAKAT sebenarnya adalah salah satu sumber pendapatan masyarakat Islam yang boleh disalurkan kepada usaha memajukan ummah. Jika dilihat pada sejarah kita akan akan dapati bahawa zakat suatu masa dahulu merupakan antara sumber utama ekonomi sebuah negara Islam.

Ada di kalangan umat Islam yang menganggap bahawa zakat yang wajib hanyalah zakat fitrah sahaja maka setiap tahun apabila ia mengeluarkan zakat fitrah ia merasakan bahawa ia telah menunaikan zakat walaupun hartanya banyak dan telah melebihi nisab zakat.

Pengetahuan mengenai hukum-hukum zakat masih berada di tahap yang di bawah minima.

Ramai di kalangan ahli masyarakat yang tidak mengetahui harta-harta yang diwajibkan zakat, pengertian nisab dan haul, kaedah pengiraan wang yang wajib dikeluarkan zakat dan lain-lain sedangkan pengetahuan-pengetahuan ini adalah persoalan asas dan kejahilan terhadapnya menyebabkan wujud sikap ‘ignorant’ untuk menunaikan kewajiban zakat.

Rata-rata didapati wujud ‘double standard’ dalam sikap masyarakat Islam dalam mengamalkan rukun-rukun Islam mereka. Hari ini kita melihat sekelompok masyarakat Islam yang begitu mengambil berat terhadap pengamalan solat, puasa dan haji tetapi penghayatan mereka terhadap pengamalan zakat tidak sama dan sehebat pengamalan ketiga-tiga ibadat tadi.

Didapati di kalangan masyarakat Islam ada golongan yang begitu bersungguh mengumpul wang agar dapat menunaikan haji tapi tidak begitu ramai di kalangan ahli masyarakat Islam yang bersungguh-sungguh mengumpul wang agar ia dapat menunaikan kewajiban zakat harta setiap tahun.

Sedangkan haji dan zakat kedua-duanya adalah rukun Islam dan kedua-duanya adalah kewajiban yang bertangguh (wajib muwassa’). Bahkan jika kita lihat nas-nas hadis dan al Quran kita akan dapati bahawa zakat sentiasa disebut dahulu dari haji.

Di Sarawak, zakat pendapatan dikutip oleh Tabung Baitulmal Sarawak (TBS).

Alhamdulillah, tahap kesedaran di kalangan umat Islam terhadap tanggungjawab mereka membayar zakat pendapatan semakin memberangsangkan.

Justeru, TBS yakin dapat mengumpul pendapatan keseluruhan sekitar RM65 juta tahun ini berdasarkan pencapaian cemerlangnya semenjak beberapa tahun lalu.

Sasaran itu ditetapkan selepas TBS berjaya memperoleh pendapatan keseluruhan berjumlah RM60 juta tahun lepas. Ini menunjukkan pendapatan Baitulmal sentiasa meningkat berikutan kesedaran umat Islam.

“Kalau mula-mula dulu pendapatan keseluruhan Baitulmal hanya sekitar RM5 juta setahun. Kini sudah mencapai RM60 juta. Syukur dengan peningkatan ini kita akan dapat membantu lebih ramai lagi golongan memerlukan,” kata Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Hal Ehwal Islam), Datuk Daud Abdul Rahman dipetik menerusi akhbar, baru-baru ini.

Peningkatan pendapatan TBS  dari tahun ke setahun adalah disebabkan kepercayaan sepenuhnya diberikan oleh masyarakat Islam di negeri ini menerusi kesanggupan mereka membayar zakat terutamanya menerusi potongan gaji.

Ketika ini jelasnya pembayaran zakat menerusi potongan gaji sudah mencapai lebih kurang RM25 juta setahun berbanding hanya sekitar RM2 juta setahun sebelum ini.

Kewajipan zakat merupakan suatu tanggungjawab yang membawa berkat dan memberi kesan yang berterusan bukan sahaja kepada mereka yang mengeluarkannya, tetapi juga mereka yang menerimanya.

Pelaksanaan zakat memberi kesan bukan sahaja kepada individu, juga memberi kesan kepada seluruh lapisan masyarakat. Zakat turut berperanan dalam mempertingkatkan kebajikan masyarkat dan membantu meningkatkan kegiatan ekonomi.

Allah S.W.T telah mewajibkan zakat sebagai salah satu jaminan sosial kepada masyarakat terutama kepada golongan yang amat memerlukan, meningkatkan pertumbuhan ekonomi yang seimbang melalui agihan semula kekayaan dalam masyarakat dan sebagai satu bentuk penyucian dan pembangunan rohani setiap Muslim.

Masalah membasmi kemiskinan merupakan tujuan utama sistem zakat dalam Islam melalui penyediaan saraan hidup dan modal yang mencukupi bagi golongan yang berhajat. Saraan hidup daripada zakat ini diperuntukkan kepada golongan yang tidak mampu bekerja dengan sebab-sebab cacat anggota atau sebagainya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: