YangSaya Nampak

Mengundi, sumbangan kepada negara yang terselindung.

In Politik, Sosial on January 31, 2012 at 11:17 pm

Mengundi umpama menunaikan tanggungjawab kepada negara.

ADA yang mendakwa mereka enggan mengundi sebab tidak minat dengan politik. Itu jawapan kurang bernas jika seseorang warga negara ingin menyaksikan negara terus membangun.

Mengundi ialah hak dalam sesebuah negara demokrasi yang seolah-olah enggan dimanfaatkan oleh golongan yang tidak berdaftar sebagai pengundi.

Di Malaysia, setakat ini dianggarkan seramai kira-kira 4 juta orang yang layak berdaftar sebagai pemilih belum berbuat demikian.

Ada di kalangan mereka kecewa dengan tingkah ahli politik yang didakwa sekadar ingin menjadi wakil rakyat atas kepentingan peribadi, tetapi selepas menang rakyat diabaikan.

Golongan seperti ini tidak sedar bahawa undi mereka mampu mempengaruhi keputusan pilihan raya.

Malahan keputusan itu boleh menjadi penentu parti mana yang akan memerintah negara atau negeri. Tidakkah rugi jika sesebuah parti yang memiliki daya upaya untuk melaksanakan tadbir urus negara dengan cemerlang akhirnya tumbang begitu sahaja semata-mata kerana kalah satu undi.

Maka terbantutlah kerja-kerja pembangunan yang direncanakan oleh sesebuah parti politik jika ia tumbang di tangan parti lain. Satu kerugian.

Pembangunan di bawah parti pemerintah negara sekarang amat memberangsangkan. Malaysia terkenal di persada dunia dalam pelbagai bidang. Sebuah negara kecil di Asia Tenggara, tetapi punyai potensi ekonomi yang boleh berkembang lebih maju.

Di Sarawak misalnya, jika Barisan Nasional tidak lagu memerintah negeri itu, sudah pasti rancangan ekonomi seperti Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak (SCORE) tidak diteruskan oleh parti lawan.

SCORE merupakan satu projek gergasi agar Sarawak menjadi sebuah negeri maju dan berpendapatan tinggi serta penduduknya hidup makmur dengan peluang kerja memadai.

Mustahaknya menjadi pemilih berdaftar juga kerana generasi baru berperanan sebagai penyambung generasi lama. Generasi lama akan pergi meninggalkan kita – ia kepastian dan lumrah bagi manusia dan semua benda hidup.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Yusof sering menyeru golongan yang tidak berdaftar agar berbuat demikian demi kepentingan negara.

Menurutnya baru-baru ini, proses pendaftaran sebagai pemilih amat mudah – “cuma bawa kad pengenalan ke mana-mana pejabat yang menyediakan khidmat pendaftaran, tunjuk kad pengenalan, semua yang lain kerani akan isikan borang”.

Belia-belia yang belum berdaftar sebagai pemilih, renungkan sejenak apa sumbangan anda terhadap negara yang mahu menjadi sebuah negara maju.

Daftarlah sebagai pemilih demi kemakmuran Sarawak!
 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: