YangSaya Nampak

Jalan sesak tanda makmur? Jejambat diperlukan.

In Masalah masyarakat, Sarawak, Sosial on January 30, 2012 at 9:51 am

RAMAI pengguna jalan raya di bandar raya Kuching mengeluh apabila sering terperangkap dalam kesesakan jalan terutama ketika melalui Jalan Tun Jugah.

Itu keluhan positif yang menunjukkan pembangunan ekonomi berlaku pesat di Sarawak terutama di kalangan penduduk di bandar raya Kuching. Maknanya, Kuching semakin banyak kenderaan.

SESAK ... situasi di bandar raya Kuching.

Ramai orang beli kereta – tidak kira yang murah atau mahal – kerana mampu dari segi kewangan hasil perancangan bijak dalam bidang ekonomi.

Peningkatan yang ketara dalam jumlah kenderaan baru dibeli oleh warga Kuching juga dapat dilihat menerusi nombor pendaftaran kenderaan dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Kini nombor pendaftaran kenderaan untuk bahagian Kuching ialah QAA****A. Bilangan kenderaan yang banyak di Kuching memang bersesuaian memandangkan ia merupakan pusat pentadbiran negeri Sarawak.

Pertambahan kenderaan juga memerlukan pihak berkuasa meningkatkan kualiti kemudahan jalan raya. Kemudahan jalan raya yang dimaksudkan ialah jejambat, jejantas, lampu isyarat, lorong yang banyak dan lain-lain.

Ini bagi memberi keselesaan kepada pengguna jalan raya – meskipun tidak dapat diatasi sepenuhnya seperti di Kuala Lumpur.
 
Berbalik kembali kepada isu kesesakan di Jalan Tun Jugah – ia dijangka selesai dalam tempoh setahun setengah lagi apabila projek pembinaan jejambat RM50 juta siap.

Kesesakan di persimpangan Jalan Tun Jugah, Jalan Laksamana Cheng Ho dan Jalan Song lebih dirasai pada pagi, tengah hari dan petang, iaitu ketika turun kerja dan balik kerja.

Jejambat di persimpangan jalan menuju ke BDC dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching.

Pengguna jalan raya wajar menarik nafas lega apabila Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Yong Khoon Seng memberitahu projek itu kini dalam pembinaan dan berjalan mengikut jadual dan dijangka siap dalam tempoh 18 bulan.

Pembinaan jejambat itu amat perlu bagi mengatasi kesesakan lalu lintas di kawasan tersebut, terutama pada waktu puncak.

Purata 60,000 kenderaan melalui jalan itu setiap hari dan jumlah itu terlalu tinggi bagi standard jalan raya di Sarawak.

Bagi mengatasi masalah kesesakan trafik, sebelum ini dua jejambat sudah dibina di Jalan Tun Jugah, iaitu di Simpang Tiga dan persimpangan Taman BDC menuju ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: