YangSaya Nampak

SCORE: Tiada istilah “menganggur” di Sarawak.

In ekonomi, Masalah masyarakat, Sarawak, Sosial on January 25, 2012 at 12:18 pm

“Lima tiada kerja bakar diri – Anggota Graduan Menganggur protes kurang pekerjaan di Maghribi”. Itu tajuk berita yang dipaparkan oleh sebuah akhbar baru-baru ini.

Berita tersebut mengatakan lima penganggur membakar diri di ibu kota Maghribi sebagai sebahagian demonstrasi di negara itu berhubung kekurangan pekerjaan, terutama untuk graduan universiti.

Kata berita itu lagi, tiga daripada mangsa dirawat di hospital kerana melecur teruk. Kejadian itu, yang sebelum ini jarang berlaku menjadi taktik bantahan di Asia Barat dan Afrika Utara sejak seorang penjual sayur di Tunisia membakar diri pada Disember 2010.

Meskipun ekonomi Maghribi mencatat kadar pertumbuhan baik sejak beberapa tahun kebelakangan ini sekitar empat hingga lima peratus, ia masih belum cukup menghasilkan pekerjaan untuk golongan muda yang semakin ramai di pasaran setiap tahun.

Bandingkan situasi itu berlaku di Sarawak. Harap tidak begini dan rasanya tidak akan berlaku kerana perancangan kerajaan begitu rapi dalam membangunkan ekonomi negeri.

Yang dimaksudkan dengan perancangan rapi pembangunan ekonomi Sarawak ialah Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak atau dikenali sebagai SCORE.

SCORE yang menjadi pemacu utama ke arah menjadikan Sarawak negeri maju dan berpendapatan tinggi menjelang 2030, mampu menyediakan lebih 10,000 peluang pekerjaan khususnya untuk anak tempatan.

Ini sekali gus membantu menangani masalah pengangguran selain mengurangkan pergantungan terhadap pekerja asing yang kini banyak diupah bekerja di pelbagai sekotr terutama perladangan.

SAMALAJU ... Kawasan perindustrian SCORE di Bintulu.

Unit Perancang Negeri (SPU) dalam akhbar baru-baru ini dipetik memberitahu, SCORE setakat ini projek pembangunan wilayah yang dilancarkan pada 11 Februari 2008, berjaya menerima pelaburan lebih RM30 bilion, selain menjadi wadah untuk anak tempatan mencari kerja yang bersesuaian dengan kemahiran mereka.

Pelaburan itu berjaya diraih daripada projek mega yang dilaksanakan di kawasan khususnya Samalaju di Bintulu dan Tanjung Manis di Mukah.

Sebahagian besar pelaburan itu membabitkan industri intensif tenaga seperti loji melebur aluminium, silikon polycrystalline, silikon metalik dan projek kerangka aloi.

Dua belas projek mega itu yang berjaya menarik pelaburan berjumlah RM28 bilion dilaksanakan di Taman Perindustrian Samalaju dengan tiga syarikat asing iaitu Tokuyama Corporation dari Jepun, Asia Minerals Ltd dari Hong Kong, OM Holdings Ltd dari Singapura dan sebuah syarikat tempatan, Press Metal Bintulu Sdn Bhd.

Empat syarikat terbabit kini sudah memulakan kerja pembinaan tapak serta membangunkan kilang di kawasan perindustrian berat utama SCORE itu.

SCORE yang terletak di kawasan tengah Sarawak dari Bintulu ke Mukah mampu menyediakan 2.5 juta peluang kerja menjelang 2030.

TANJUNG MANIS ... Kawasan untuk hab halal.

Ia dijangka meningkatkan KDNK Sarawak lima kali ganda dan diunjurkan berkembang daripada RM23 bilion pada 2006 kepada RM118 bilion pada 2030.

Sejajar dengan perancangan ekonomi itu, Ketua Menteri Sarawak, Pehin Sri Abdul Taib Mahmud amat menekankan tentang persediaan kemahiran sumber manusia.

Beliau mahu belia di Sarawak melengkapkan diri dengan kemahiran-kemahiran yang diperlukan untuk menyokong perkembangan industri di SCORE.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: