YangSaya Nampak

Menilai kerajaan yang baik.

In Sarawak, Sosial on January 25, 2012 at 11:02 am

TOPIK ini kedengarannya umpama ilmiah dan dibincang dari sudut akademik oleh pakar-pakar dalam bidang pemerintahan dan politik.

Tetapi saya orang yang bukan tergolong dalam kelompok ahli akademik – lantas saya memilih untuk menilai dari sudut pandangan orang kebanyakan.

Bagaimana kebanyakan orang menilai sesebuah kerajaan? Itu merupakan persoalan yang ingin disingkap dalam artikel ini dari perspektif mata orang kebanyakan.

Saya orang biasa yang puas hati apabila kampung saya ada jalan raya, bekalan air bersih, telefon, bekalan elektrik 24 jam dan kedai-kedai.

Kampung memang tidak ada tempat komersial yang beroperasi di bangunan pencakar langit. Jadi, ia bukan satu pengukur dalam menilai tahap kemajuan atau pembangunan di kawasan luar bandar.

Kampung juga tidak ada kawasan industri berat seperti kilang pembuatan cip elektronik.

SAWIT ... Ladang kelapa sawit pemangkin pembangunan ekonomi.

Sudah semestinya kampung tidak ada restoran francais seperti Starbuck, Kenny Rogers, KFC, McD dan Coffee Bean.

Apa yang menghairankan, ada di kalangan teman saya bercakap umpama mengetahui segalanya tentang bagaimana hendak membangunkan sebuah desa menjadi bandar.

Mereka kata desa mereka kurang itu dan kurang ini, perlu itu perlu ini, dan kerajaan wajar bina itu bina ini.

Bagi saya, pembangunan dan kemajuan tidak bermakna semua kawasan penempatan dilengkapi dengan kemudahan-kemudahan sama rata umpama di bandar.

JALAN ... Sistem perhubungan yang baik petunjuk pembangunan.

Dah namanya kampung, memanglah kerajaan bina jalan raya yang kecil, sesuai dengan jumlah kenderaan yang menggunakannya tiap hari. Tetapi ada golongan bijak pandai mengesyorkan agar di kampung mereka dibina jalan lebih besar.

Pembangunan juga tidak sekadar wajar dibincangkan dari perspektif fizikal.

Tidak ada yang lebih penting, bagi saya, seseorang itu sihat. Rakyat yang sihat adalah pemangkin terhadap pembangunan negara. Sumber manusia diperlukan dalam menggerakkan sektor ekonomi dan pentadbiran.

Walau di pedalaman sekalipun kita dapat menikmati kemudahan kesihatan disediakan kerajaan. Dahulu kala, kalau sakit, orang kampung berubat dengan bomoh. Macam-macam teknik digunakan dalam usaha menyembuhkan pesakit.

Hidup aman, jenayah tidak banyak berlaku, meskipun sejak kebelakangan ini bandar Sibu dicemari dengan dua insiden pembunuhan pada awal tahun ini.

Jenayah indeks di bandar raya Kuching dikatakan menurun sebanyak 2.9 peratus – perbandingan antara tahun 2011 dan 2010.

Begitu juga keadaan di seluruh negeri, perlakuan jenayah adalah terkawal.

Pembangunan dan kemajuan tidak wajar menolak faktor perpaduan kaum. Ia merupakan teras yang harus dikekalkan dalam masyarakat majmuk.

Sarawak terkenal dengan etnik atau suku kaum yang pelbagai. Namun begitu, negeri ini juga sering dijadikan contoh oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kerana keharmonian antara kaum, umpama gagasan 1Malaysia yang ilhamkan beliau.

Tahun Baru Cina umpamanya, orang bukan Cina berkunjung ke rumah terbuka orang Cina. Malahan ada belia Bumiputera yang begitu aktif menari tarian singa atau naga. Itu antara cara untuk memupuk perpaduan.

Ketua Menteri Sarawak, Pehin Sri Abdul Taib Mahmud sering berkata tidak ada satu pun kaum di Sarawak yang majoriti. Katanya, semua kaum di Sarawak sama sahaja, masing-masing memiliki peranan dalam membangunkan negeri ini.

Perpaduan kaum di Sarawak wajar dijadikan aset kebanggaan penduduknya dan jangan terpengaruh dengan sikap orang luar yang gagal untuk memahami cara hidup pelbagai kaum.

Siapa kata Sarawak tidak membangun? Bagi saya kemajuan yang dihajatkan kini dalam proses pencapaiannya. Ini memerlukan kesinambungan pemerintahan.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: