YangSaya Nampak

Turun papan SPDP, kumpulan berlima masih BN.

In Barisan Nasional, Krisis SPDP, Politik, Sarawak on January 21, 2012 at 7:51 am

SELEPAS ditamatkan keahlian pada hujung minggu lepas, bekas Naib Presiden Kanan SPDP Datuk Peter Nansian Ngusie dan bekas Naib Presiden SPDP Datuk Dr Tiki Lafe hari ini menurunkan papan tanda SPDP di pejabat ADUN masing-masing di Bau, dekat Kuching.

Nansian merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tasik Biru manakala Tiki ialah Anggota Parlimen Mas Gading. Mereka bertanding dan menang kerusi-kerusi tersebut menggunakan tiket SPDP.

Upacara menurunkan papan tanda pejabat khidmat wakil rakyat yang menggunakan lambang SPDP turut disertai Datuk Sylvester Entri Muran, Paulus Palu Gumbang dan Rosey Yunus.

Sebagai tanda sokongan, kira-kira 1,000 penyokong Nansian dan Tiki juga berada di dua lokasi yang bermula kira-kira pukul 9 pagi.

Tiki telah dimaklumkan oleh parti tidak akan dicalonkan semula pada Pilihan Raya Umum ke-13 kelak.

Berikutan krisis mereka dengan Presiden SPDP Tan Sri William Mawan Ikom sejak awal 2010, mereka berdua bersama dua lagi yang lain – dikenali sebagai SPDP 5 – ditamatkan keahlian meskipun mereka sebelum ini mengumumkan keluar daripada parti secara sukarela.

Dua lagi yang lain ditamat keahlian ialah ADUN Bekenu Rosey Yunus dan ADUN Batu Danau Paulus Palu Gumbang. Rosey merupakan bekas Ahli Majlis Tertinggi SPDP, manakala Paulus bekas Ketua Penerangan SPDP.

Pada 25 November 2011, mereka berempat dilucutkan jawatan parti masing-masing selepas Majlis Tertinggi SPDP bermesyuarat yang dipengerusikan oleh William Mawan.

Pada tarikh tersebut juga, William Mawan mengumumkan Datuk Sylvester Entri Muran dipecat daripada parti. Entri ialah bekas Naib Presiden SPDP dan ADUN Marudi.

Selang beberapa tempoh selepas dipecat daripada parti, Entri bertindak menurunkan papan tanda SPDP di pejabat ADUNnya di Miri.

Nansian dan rakan-rakannya menegaskan mereka masih wakil rakyat Barisan Nasional.

Sambil diiringi kumpulan penyokong yang membawa kain rentang tanda sokongan tanpa belah bahagi terhadap Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud, Nansian dan rakan-rakan akur dengan apa jua keputusan pucuk pimpinan Barisan Nasional berhubung kerusi mereka pada pilihan raya akan datang.

Bagi menjamin perjuangan mereka tidak terkeluar dari prinsip Barisan Nasional, mereka berlima tetap dengan rancangan menubuhkan Kelab Barisan Nasional Negeri Sarawak.

Itu merupakan landasan terbaik untuk mereka meneruskan khidmat terhadap rakyat di kawasan masing-masing.

Papan tanda SPDP juga akan diturunkan oleh Paulus dan Rosey pada masa yang sesuai.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: