YangSaya Nampak

Potensi pelancongan perubatan di Sarawak

In Pelancongan on January 18, 2012 at 11:55 pm

SAYA pernah melakukan pemeriksaan tahap kesihatan di Pusat Pakar Perubatan Normah (NMSC) pada Disember 2009. Pada ketika itu saya terdengar beberapa orang duduk berhampiran bertutur dalam bahasa Melayu Indonesia.

Dari segi gaya pakaian dan barang kemas, saya mula mengagak mereka ialah orang ada kedudukan dan yang penting ada wang bagi membiayai kos perubatan hingga sanggup datang ke Sarawak bagi mendapatkan khidmat pemeriksaan atau rawatan kesihatan.

Daripada kira-kira lima orang mereka (lelaki dan wanita), cuma dua orang (seorang wanita dan seorang lagi laki-laki) yang akan mendapatkan khidmat perubatan di NMSC yang terletak di Petra Jaya, Kuching, Sarawak. Anggota kumpulan mereka yang lain hanya datang menemani.

Pusat Pakar Perubatan Normah

Dalam benak fikiran saya apakah kemudahan perubatan dan kesihatan di negara mereka (bukan bermaksud merendah-rendahkan tahap perkhidmatan kesihatan negara lain) tidak cukup canggih? Bukan itu sahaja, adakah kepakaran doktor di negara sendiri tidak cukup meyakinkan?

Untuk menyokong tekaan adalah benar, saya ternampak mereka di luar bangunan NMSC memasuki kenderaan bernombor pendaftaran dari Kalimantan Barat, Indonesia. Kenderaan yang digunakan ialah pacuan empat roda dalam kategori mewah. Mungkin mereka yang dalam lingkungan usia 45 tahun hingga 55 tahun itu golongan ahli perniagaan.

Mungkin mereka kerap ke sini kerana mereka kelihatan tidak kekok dengan prosedur di NSMC.

Ini membuatkan saya agak bangga dengan Sarawak atau Kuching khususnya kerana mampu menarik kemasukan orang luar untuk mendapatkan rawatan perubatan. Kita kerap dengar orang berada dari Sarawak berubat di Singapura dan London (sekadar menyebut dua tempat). Nampak gaya kita di Kuching pun disebut-sebut oleh orang dari negara lain sebagai destinasi perubatan mereka.

Hospital Pakar Kuching

Di Kuching kita turut memiliki pusat perubatan yang boleh dibanggakan, selain NSMC, iaitu Pusat Perubatan Timberland di Batu 3, Hospital Pakar Kuching atau Kuching Specialist Hospital di Tabuan, dan Pusat Jantung, Hospital Umum Sarawak di Kota Samarahan.

Pusat Perubatan Timberland

Baru-baru ini Menteri Alam Sekitar dan Kesihatan Awam, Dato Sri Wong Soon Koh mengakui perubatan di Sarawak berperanan penting sebagai pemangkin meningkatkan potensi pelancongan kesihatan.

Pakej atau harga untuk mengadakan rawatan yang ditawarkan di pusat perubatan adalah jauh lebih murah berbanding harga kos rawatan di hospital swasta di negara lain.

Beliau memberitahu selain kos, para pelanggan dari luar negara turut melihat kepada faktor penggunaan peralatan dan mesin yang canggih dan terkini digunakan di pusat perubatan di sini.

Justeru, Soon Koh meminta pusat perubatan meningkatkan aktiviti promosi perkhidmatan mereka di negara-negara luar agar ia sejajar dengan hasrat kerajaan menarik kemasukan pelawat ke negeri ini dengan pelbagai cara.

Perkembangan yang memberangsangkan itu kelak akan membantu terhadap pertumbuhan ekonomi negeri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: