YangSaya Nampak

Tamat keahlian SPDP 5, parti kini tumpu PRU 13.

In Krisis SPDP, Politik, Sarawak on January 15, 2012 at 11:00 pm

Tan Sri William Mawan Ikom.

YA begitulah kesudahannya, kini sah empat ahli yang juga wakil rakyat daripada parti pimpinan Tan Sri William Mawan Ikom itu bukan lagi ahli SPDP.

Mereka ialah ADUN Tasik Biru Datuk Peter Nansian Ngusie, Ahli Parlimen Mas Gading Datuk Dr Tiki Lafe, ADUN Bekenu Rosey Yunus dan ADUN Batu Danau Paulus Palu Gumbang.

Pada awal bulan Januari 2012, mereka yang terbabit seolah-olah memberi isyarat kepada pucuk pimpinan parti agar menamatkan keahlian dengan mengumumkan mereka keluar parti Majlis Tertinggi SPDP yang bermesyuarat dan dipengerusikan William Mawan di ibu pejabat parti di Jalan Badaruddin, Kuching pada 14 Januari 2012, mencapai kata sepakat menamatkan keahlian mereka yang terbabit.

Sebelum ini, empat orang bekas pemimpin SPDP itu mengeluarkan kenyataan bersama yang menyatakan mereka akan menubuhkan Kelab Barisan Nasional Negeri Sarawak apabila keluar parti.

Mereka yang dianggap sebagai kumpulan penentang kepimpinan Mawan digelar sebagai SPDP 5.

Seorang lagi ialah Datuk Sylvester Entri Muran yang dipecat daripada parti pada 25 November 2011.

William Mawan pada sidang media bagi mengumumkan penamatan keahlian mereka yang terbabit berkata dengan selesainya masalah itu, parti akan menumpukan usaha sepenuhnya terhadap persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13.

Beliau yang juga Menteri Pembangunan Sosial Sarawak menegaskan sekali lagi, semua kerusi Dewan Undangan Negeri Sarawak dan kerusi Parlimen yang diperuntukkan kepada SPDP oleh Barisan Nasional tetap milik parti.

Kerusi Parlimen yang dimenangi SPDP pada menerusi PRU 12 pada 8 Mac 2008 ialah Mas Gading (Tiki Lafe), Saratok (Jelaing Mersat), Bintulu (Datuk Seri Tiong King Sing) dan Baram (Datuk Jacob Dungau Sagan).

William Mawan juga sebelum ini memberitahu Tiki tidak akan dicalonkan semula bagi mempertahankan kerusi Mas Gading.

Kini William Mawan juga kelihatan mulai menghadiri majlis-majlis anjuran parti di kawasan Bau yang membabitkan kawasan DUN Tasik Biru dan Mas Gading. Ini dipercayai adalah antara usaha untuk mengekalkan sokongan akar umbi terhadap SPDP berikutan krisis dalaman SPDP.

Ketua Menteri Sarawak Pehin Sri Abdul Taib Mahmud pada minggu lepas memberitahu masalah dihadapi SPDP diyakini tidak menggugat peluang kemenangan Barisan Nasional di Sarawak pada PRU 13 kelak.

Menurutnya lagi, mereka yang terbabit dalam masalah SPDP masing-masing memiliki semangat Barisan Nasional – semangat yang membolehkan mereka berjuang demi pembangunan rakyat dan negeri.

Lima bekas ahli SPDP yang terbabit, sering menegaskan mereka masih setia dengan Barisan Nasional dan berkhidmat kepada rakyat di bawah pucuk pimpinan Pehin Sri Abdul Taib Mahmud dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: