YangSaya Nampak

Berita Harian edisi Sarawak/ Sabah: Tunjuk penting dua negeri terhadap Barisan.

In Pilihan Raya Umum, Politik on January 11, 2012 at 7:47 am

8 Januari 2012, satu tarikh bersejarah bagi New Straits Times Press (NSTP) berikutan pelancaran Berita Harian edisi Sabah dan edisi Sarawak.

Menjanjikan kandungan berita yang lebih banyak dan memberi tumpuan terhadap dua negeri itu, ia sebenarnya mengikut jejak langkah The Star, akhbar harian Bahasa Inggeris dan Harian Metro mengembangkan sayap ke negeri Sarawak.

Harga RM2 senaskhah, dan lebih awal berada di pasaran berbanding sebelum ini iaitu tengah hari.

Di Sarawak ada lima akhbar Bahasa Malaysia – Utusan Sarawak (tempatan), Utusan Borneo (tempatan), Berita Harian, Harian Metro dan Utusan Malaysia.  

Harian Metro (juga akhbar kumpulan NSTP), akhbar saiz kompak menampilkan berita-berita sensasi, mendakwa mereka kini semakin meningkat jualan di Sarawak.

Begitu juga Berita Harian ketika memasuki hari kedua memperkenalkan Edisi Sarawak, memaparkan berita tentang sambutan hangat masyarakat di Kuching bagaikan pisang goreng!

Tinggalkan persoalan tentang prestasi jualan dua akhbar NSTP Bahasa Malaysia itu, ia bukan topik utama artikel ini.

Politik. Keperluan politik ialah faktor utama Berita Harian melancarkan edisi Sarawak dan Sabah. Itu ura-ura yang diperkatakan di kalangan orang akhbar.

Mengapa? Sebab dua negeri ini, pada Pilihan Raya Umum ke-12 tahun 2008, merupakan penyumbang besar terhadap kemenang Barisan Nasional, meskipun kali ini tidak mampu mencapai dua pertiga majoriti kerusi Parlimen.

Justeru, pelancaran akhbar Berita Harian di Sarawak dan Sabah merupakan antara usaha menyebarkan maklumat-maklumat kepada rakyat dengan kawalan lebih terus dari peringkat Barisan Nasional pusat.

Maklumat yang tepat dan gambaran yang jelas mengenai kerajaan pusat menerusi akhbar dirasai amat mustahak dalam mengekalkan pemerintahan Barisan Nasional.

Penduduk Sarawak dan Sabah dikatakan masih kurang terdedah dengan berita-berita internet yang didakwa banyak memihak dengan pembangkang.

Maka situasi demikian wajar digunakan kerajaan dalam memberi penjelasan kepada rakyat agar tidak terpedaya dengan pembangkang.

Rakyat berhak mengetahui apa yang diusahakan kerajaan ke arah memperbaiki mutu hidup. Akhbar adalah antara medium yang utama dalam menyiarkan maklumat kerajaan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam majlis perasmian persidangan perwakilan Parti Rakyat Bersatu Sarawak pada 10 Disember 2011, berkata Sarawak dan Sabah mendapat perhatian khusus kerajaan pusat.

Jelasnya, pembangunan di dua negeri tersebut sentiasa diberi keutamaan.

Dan malam ini pada 10 Januari 2012, menerusi Buletin Utama TV3, Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) Tan Sri Syed Hamid Albar berkata peruntukan RM400 juta juga akan diagihkan ke Sarawak serta Sabah.

Peruntukan itu adalah untuk memperbaiki mutu pengangkutan darat di seluruh negara, katanya.
 
Meskipun SPAD hanya berkuasa di Semenanjung Malaysia, ia tetap tidak mengabaikan dua wilayah tersebut demi manfaat rakyat.

Begitulah contoh sedikit sebanyak yang membuktikan Sarawak dan Sabah amat penting dalam PRU kali ini kelak.

Sarawak mempunyai 31 kerusi parlimen. Dua daripadanya dimenangi Parti Tindakan Demokratik (DAP).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: