YangSaya Nampak

Krisis SPDP: Cubit paha kiri, paha kanan terasa.

In Barisan Nasional, Krisis SPDP, Politik, Sarawak on January 7, 2012 at 12:01 am

Empat wakil rakyat SPDP, Datuk Peter Nansian Ngusie, Datuk Dr Tiki Lafe, YB Rosey Yunus dan YB Paulus Palu Gumbang keluar daripada parti, berkuat kuasa 7 Januari 2012. Itu yang terpampang di akhbar hari ini.

Apa yang saya faham dan saya simpulkan berdasarkan bacaan akhbar ialah: –

  • Keputusan itu adalah berpegang pada prinsip “susah senang dihadapi bersama” dengan Datuk Sylvester Entri Muran. Entri, bekas Naib Presiden, dibuang daripada SPDP pada 25 November 2011. 

Datuk Sylvester Entri Muran

“Kami perlu kekal dengan prinsip bersama seperti yang dicapai sejak awal lagi, jika mereka (pucuk pimpinan parti) menyentuh seorang daripada kami, ini bermakna mereka menyentuh kami semua,” kata kenyataan bersama empat mereka yang terbabit.

Mereka ialah kumpulan yang digelar SPDP 5. Mereka dikatakan menentang kepimpinan Presiden SPDP Tan Sri William Mawan Ikom.

Tan Sri William Mawan Ikom

Empat wakil rakyat daripada SPDP itu keluar parti berkuat kuasa 7 Januari 2012.

Nansian, ADUN Tasik Biru, sebelum dilucut jawatan serentak dengan hari Entri dibuang parti, merupakan Naib Presiden Kanan, Dr Tiki (Anggota Parlimen Mas Gading) ialah bekas Naib Presiden, Rosey (ADUN Bekenu) ialah bekas ahli Majlis Tertinggi, dan Paulus (ADUN Batu Danau) ialah bekas Ketua Penerangan.

  • Keputusan keluar parti juga dilakukan selepas mengambil kira ingin membuktikan mereka bukan pencetus huru hara dalam SPDP.

Datuk Peter Nansian Ngusie

Ia diharap membantu menepis segala dakwaan bahawa mereka merupakan ancaman terhadap pucuk pimpinan parti.

“Memandangkan kita tidak nampak prospek untuk penyatuan semula dalam parti adalah tidak bermakna bagi kami terus berada dalam parti,” kata kenyataan itu yang ditandatangani mereka berempat.

  • Rentetan keputusan tersebut, mereka yang terbabit akan membentuk Kelab Barisan Nasional Sarawak.

Itu adalah untuk dijadikan platform untuk terus berkhidmat kepada orang ramai di kawasan masing-masing.

“Kami cuma mahu memberi tumpuan berkhidmat kepada rakyat,” kata mereka yang juga, kecuali Dr Tiki dan Paulus, merupakan anggota kabinet negeri Sarawak.

Datuk Dr Tiki Lafe

Sebelum ini, Majlis Tertinggi SPDP mengambil keputusan memecat Entri yang juga ADUN Marudi daripada parti atas alasan menentang Mawan.

Dr Tiki turut diumumkan tidak akan dicalonkan semula mewakili parti pada Pilihan Raya Umum ke-13 kelak.

Permulaan pendedahan krisis SPDP, satu daripada parti komponen Barisan Nasional Sarawak, ialah apabila lima wakil rakyat terbabit keluar meninggalkan mesyuat Majlis Tertinggi parti pada Januari 2010.

Entri, pada mesyuarat itu dikatakan tidak setuju dengan Mawan yang melantik beliau sebagai Naib Presiden berbanding sebelumnya akan dilantik sebagai Setiausaha Agung – jawatan yang kini dipegang oleh bekas ADUN Ba’ Kelalan, Nelson Balang Rining.

Mesyuarat Majlis Tertinggi itu diadakan selepas SPDP mengadakan pemilihan jawatan-jawatan dalam parti menerusi mesyuarat agung tiga tahun sekali parti pada Disember 2009.

Krisis itu nampak reda pada Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-10 pada April 2011.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: