YangSaya Nampak

Mereka (anak-anak) bak permata negara ….

In Pendidikan, Sarawak, Sosial on January 4, 2012 at 4:59 pm

Aset utama negara.

 ASET negara yang sebenar bukan wang ringgit dan pelaburan industri, tetapi apa yang lebih dari segala itu ialah kanak-kanak.

Disebabkan mereka merupakan aset negara, ibu bapa sanggup berbelanja besar untuk menyekolahkan anak masing-masing bermula dengan Tahun Satu di sekolah rendah, dan disusuli sekolah menengah, seterusnya meneruskan pengajian di peringkat universiti.

Hari ini, 4 Januari 2012, ia mungkin sejarah bagi setiap anak-anak yang memasuki Tahun Satu dan prasekolah. Mereka mula melangkah ke dunia luar. Luar dari rumah maksudnya, di luar jagaan ibu bapa masing-masing untuk tempoh seketika dan mula mengenali rakan-rakan sebaya dalam satu kelompok besar di sekolah.

Pendidikan amat dititikberatkan kerajaan dalam aspek pembangunan negara. Tanpa sumber manusia yang berpendidikan dan kemahiran, musnahlah tamadun atau tidaklah membangun sesebuah tamadun itu.

Tidak ada tenaga kerja yang boleh dicari untuk menggerakkan industri-industri berat jika belia tempatan tidak mempunyai kemahiran dan pelajaran. Tenaga buruh dari luar tidak selama-lamanya mampu menyokong pembangunan ekonomi kita. Apabila mereka selesai tempoh, mereka akan kembali ke negara asal.

Contoh paling relevan pada masa ini jika ingin mengaitkan dengan kepentingan sumber manusia dalam pembangunan ekonomi ialah Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak (SCORE). Koridor itu, menurut Ketua Menteri Sarawak, Pehin Sri Abdul Taib Mahmud, amat memerlukan pekerja berkemahiran. SCORE merupakan projek gergasi bagi membingkaskan pembangunan di Bumi Kenyalang.

Taib sebelum ini sering dalam ucapannya di majlis-majlis rasmi, kerap berpesan agar generasi muda di Sarawak melengkapkan diri dengan kemahiran yang sesuai dengan SCORE.

Justeru, keprihatinan kerajaan dalam membangunkan sumber manusia dari peringkat awal lagi terbukti apabila menyediakan bantuan persekolahan RM100 untuk setiap orang murid/ pelajar bagi membantu meringankan beban ibu bapa. Meskipun ada yang kedengaran bersungut kerana jumlah itu dikatakan tidak mencukupi, tetapi mereka terbabit wajar bersyukur dengan bantuan inisiatif Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Alam persekolahan - Gambar hiasan.

Di Sarawak Jabatan Pelajaran Negeri dilaporkan berkata seramai 44,682 orang kanak-kanak memasuki Tahun 1 pada sesi persekolahan 2012.

Sebanyak 1,264 sekolah rendah juga dibuka di seluruh negeri membabitkan 1,039 merupakan Sekolah Kebangsaan, 221 Sekolah Jenis Kebangsaan, manakala empat lagi Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas.

Bagi prasekolah, seramai 34,375 orang kanak-kanak dilaporkan memasuki di 1,375 prasekolah.

Di sekolah menengah, seramai 216,694 orang pelajar dilaporkan mendaftar bagi sekolah kebangsaan.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: