YangSaya Nampak

Antara banjir, kerajaan dan tuduhan liar.

In Masalah masyarakat, Sarawak, Sosial on December 26, 2011 at 4:07 pm

BARU air naik sedikit ke dalam rumah, sudah ada kedengaran suara sumbang menuding jari kesalahan terhadap kerajaan. Belum lagi ia naik lebih tinggi, sudah pasti pihak terbabit akan mengambil peluang untuk menghentam pihak lain.

Senang dan sungguh mudah kerja mereka. Jika ada sesuatu yang buruk menimpa orang ramai, terus mereka menghala jari telunjuk ke arah kerajaan. Niat sudah pasti adalah untuk meraih manfaat politik semata-mata agar sokongan terhadap mereka kian bertambah.

Kuasa Tuhan.

Yang cuba saya katakan di sini ialah bencana alam umpama banjir adalah kuasa Tuhan, tidak ada sesiapa pun, biar manusia paling gagah, mampu menahan takdir Maha Pencipta.

Duduk di kedai kopi di BDC dan Tabuan Jaya, turut kedengaran rungutan orang ramai tentang musibah banjir. Banjir banyak merugikan harta benda, dan kadang-kala meragut nyawa. Itu yang dibenci mereka apabila terpaksa berhadapan dengan bencana alam umpamanya.

Berbalik soal banjir di Kuching setakat petang Isnin (26 Disember 2011), ia jelas menunjukkan bukan berpunca kerana sistem perparitan dan saliran yang kurang berkesan.

Kawasan banjir menjelang malam pada hari tersebut ialah di tempat berhampiran Sungai Sarawak dan berhampiran di Santubong. Paras air naik apabila air pasang besar berlaku paling tinggi kira-kira enam meter antara jam 5 petang dan 7 malam. Ini ditambah dengan hujan lebat sejak tengah malam 24 Disember 2011.

Nyata ia bukan banjir kilat yang lazimnya berpunca kurang efektif sistem saliran di sesebuah kawasan. Justeru, ia bukan kelemahan manusia.

Kesimpulannya di sini, pihak yang menuding jari untuk mencari kelemahan kerajaan, disyaki memiliki agenda politik dan tidak ikhlas membantu mangsa banjir. Mereka gemar menangguk di air yang keruh.

Dan tidak mustahil turut dijadikan objek kritikan ialah Baraj Sungai Sarawak yang dibina dengan tujuan menyekat kemasukan air laut ke sungai dan lantas mengakibatkan kampung-kampung tepi sungai dilanda air bah lebih teruk.

Baraj Sungai Sarawak.

Beberapa pihak sering menjadikan baraj sebagai bahan utama kritikan terhadap kerajaan kerana menurut mereka pembinaan pintu penghadang air itu sebagai merugikan duit rakyat.

Dengan menuduh demikian, mereka sudah pasti mempunyai agenda politik.

Antara tujuan Baraj Sungai Sarawak dibina ialah untuk mencegah kejadian air bah di kampung-kampung berhampiran sungai.

Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud dalam satu majlis beberapa tahun yang lepas memberitahu, baraj telah mengurangkan paras air melimpah ke tebing-tebing sungai apabila berlaku kejadian air pasang besar.

Beliau cuba menangkis apa yang dikatakan oleh beberapa pihak bahawa pembinaan baraj telah menyebabkan banjir.

Kerajaan turut meningkatkan keberkesanan fungsi baraj dengan memasang 18 Sistem Komunikasi Kawalan Radioa (RRCS) dilengkapi Sistem Amaran Banjir di lokasi-lokasi strategik sepanjang Sungai Sarawak.

RRCS itu terdapat di Kpg. Pedawan, Kpg. Git, Kpg. Landeh, Kpg. Batu Kitang, Kpg. Siniawan, Buan Bidi, loji rawatan air JKR Bau, Kpg. Grogo, Batu Kawa, Kpg. Paroh, Taman Malihah, Taman Yen Yen, Jambatan Tun Abdul Rahman (Satok), Kpg. Segedup, SRB Chung Hua No.6, Sg. Maong Kanan, jambatan penghubung kedua dan Sg. Bintangor.

Ini membuktikan betapa prihatin kerajaan dalam mengendalikan masalah orang ramai.

Dahulu ketika kecil saya menganggap banjir sebagai situasi yang menyeronokkan kerana dapat bermain air dengan rakan-rakan sebaya – apatah lagi banjir kerap berlaku pada hujung tahun ketika musim cuti sekolah.

Tetapi kini lain pula kisahnya, ada pihak yang mengintai peluang ketika banjir untuk memburuk-burukkan pihak lain.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: