YangSaya Nampak

BN cari calon boleh menang demi kesinambungan pemerintahan.

In Barisan Nasional, Pilihan Raya Umum, Politik, Sarawak on December 15, 2011 at 2:45 pm

TERBACA satu ‘posting’ rakan Facebook yang mengatakan Barisan Nasional kini lebih memberi tumpuan terhadap pencarian calon boleh menang untuk diketengahkan pada Pilihan Raya Umum ke-13 kelak.

Mereka, dikatakan lagi, kurang memberi penekanan terhadap perjuangan demi rakyat.

Lantas ia mengajak saya berfikir mengapa begitu keadaannya.

Itu pendapat rakan Facebook saya, tetapi saya mempunyai tanggapan yang lain. Dua perkara itu mempunyai kaitan dan berkesinambungan.

Barisan Nasional perlu mencari calon boleh menang agar dapat mengekalkan mereka memegang takhta pemerintahan negara. Apabila mereka sudah mendapat mandat diberikan rakyat menerusi proses pilihan raya yang banyak diperkatakan akan diadakan pada Mac 2012, baharulah mereka dapat membentuk kerajaan.

Dan setelah mereka berjaya membentuk kerajaan apabila menewaskan parti-parti pembangkang, baharulah Barisan Nasional dapat melaksanakan peranan melakukan kerja-kerja demi manfaat rakyat keseluruhan.

Di Sarawak, masih banyak yang perlu diperjuangkan dan dilakukan oleh Barisan Nasional. Banyak projek-projek mega dirancang, sedang menanti untuk dilaksanakan.

Pada Pilihan Raya Umum ke-12 pada 2008, Sarawak menyumbang 30 daripada 31 kerusi Parlimen. Bagaimanapun kini ia tinggal 29 apabila kerusi Parlimen Sibu dimenangi DAP Wong Ho Leng menerusi Pilihan Raya Kecil pada Mei 2010. Kerusi Parlimen Bandar Kuching dimenangi DAP Chong Chieng Jen pada 2008.

Sungguhpun demikian, peranan Barisan Nasional Sarawak dalam membentuk kerajaan persekutuan amat besar, begitu juga Sabah. Sebab itu dua negeri itu diberi jolokan sebagai deposit Barisan Nasional.

Justeru Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Mohd Najib Razak baru-baru ini memberi jaminan Sarawak tidak akan terlepas dari pandangan kerajaan persekutuan dari aspek pembangunan.

Syabas jika demikian. Sesungguhnya Sarawak merupakan negeri yang besar dan keadaan geografi yang banyak sungai dan bergunung-ganang, justeru ia memakan masa dan peruntukan kewangan yang banyak untuk membangunkannya sama seperti Semenanjung Malaysia.

Pehin Sri Abdul Taib Mahmud, seorang ketua menteri yang berpandangan jauh dalam pembangunan, telah merancang sesuatu yang besar untuk Sarawak – Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak atau lebih dikenali dengan SCORE.

Ia akan membawa perubahan besar terhadap ekonomi Sarawak dan paling mendapat kesan pembangunan fizikal ialah kawasan tengah negeri Sarawak iaitu bahagian Bintulu dan Mukah.

Dalam keseronokan mencongak kemenangan, Barisan Nasional juga tidak wajar terlampau dibuai kejayaan engekalkan majoriti lebih dua pertiga dalam Dewan Undangan Negeri Sarawak pada Pilihan Raya Negeri, April 2011.

Barisan Nasional perlu sedar bahawa Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) dan Parti Rakyat  Bersatu Sarawak (SUPP) kini berhadapan musuh di kalangan mereka sendiri. Ini bermakna mereka kini berdepan dua musuh – di kalangan rakan-rakan dalam parti, dan parti pembangkang.

Tidak usah saya mengulas panjang lebar tentang SPDP dan SUPP kerana dua isu ini mendapat liputan meluas di dada akhbar terutama The Borneo Post dan The Star pada ketika ini (November dan Disember 2011).

SUPP diperuntukkan Barisan Nasional dengan sembilan kerusi Parlimen dengan dua daripadanya Bandar Kuching dan Sibu ditakluki parti pembangkang. Kerusi yang dimenangi mereka ialah Parlimen Serian, Stampin, Lanang, Sarikei dan Miri.

Manakala SPDP menguasai kesemua empat kerusi yang diperuntukkan. Kerusi tersebut ialah Mas Gading, Saratok, Bintulu dan Baram.

Mengekalkan apa yang dimiliki sekarang, mungkin matlamat paling tinggi dan sesuai untuk disasarkan Barisan Nasional berdasarkan situasi sekarang.

SUPP dijangka akan hilang lebih banyak kerusi berdasarkan prestasi semakin buruk mereka pada Pilihan Raya Negeri ke-10.

Konflik dalaman yang berlaku sejak 2004 menjejaskan parti itu sehingga menyebabkan prestasi buruk pada Pilihan Raya Negeri 2006 dan reputasinya semakin jatuh pada pilihan raya April lepas.

Berbanding 2006 yang menyaksikan SUPP kehilangan enam kerusi, pilihan raya negeri April lepas melihat SUPP bukan sahaja kehilangan 13 daripada 19 kerusi yang ditandingi malah bekas Presiden SUPP merangkap Timbalan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Dr George Chan sendiri gagal mempertahankan kerusinya.

SPDP pula kini dibelenggu dengan isu pemecatan bekas Naib Presiden Datuk Sylvester Entri Muran dan melucutkan jawatan parti terhadap empat lagi wakil rakyat.

Tetapi pemimpin Barisan Nasional wajar menarik nafas lega apabila mereka terbabit telah menyatakan kesetiaan terhadap perjuangan Barisan Nasional atau dalam kata lain akan berjuang membantu Barisan Nasional mengekalkan kemenangan yang diraih pada Pilihan Raya Umum 2008.

Advertisements
  1. I love the efforts you have put in this, thanks for all the great posts.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: