YangSaya Nampak

Menangkah Peter Chin sedangkan SUPP kini berpecah?

In Barisan Nasional, Politik, Sarawak, SUPP on December 12, 2011 at 5:35 am

APABILA Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin diumumkan sebagai Presiden SUPP pada persidangan perwakilan 11 Disember 2011, dia senyum lebar.

Sesiapa pun tidak mampu mengerti apakah makna senyuman itu – adakah benar-benar gembira kerana berpeluang mengendali parti Cina itu, atau senyum memujuk hati yang gundah gulana memikirkan cabaran bakal ditempuhi.

“Kebimbangan (besar) saya selepas menjadi Presiden ialah bagaimana hendak menyatukan semula parti terutama membawa ‘masuk’ mereka yang memboikot TDC,” jelasnya pada sidang akhbar sejurus dipilih menjawat jawatan yang dikosongkan Tan Sri Dr George Chan, 11 Disember 2011.

Dalam pengertian sebenar, ‘menang’ membawa pengertian yang lebih luas. Peter Chin sebenarnya tidak memenuhi kriteria atau pengertian sebenar ‘menang’.

Menangkah dia jika ada kumpulan yang juga berpengaruh dalam parti yang sama menentang kerana tidak puas hati dengan proses pemilihan barisan kepimpinan parti di peringkat cawangan?

Wong Soon Koh vs Peter Chin

Menteri Kewangan Kedua, Dato Sri Wong Soon Koh protes dan boikot persidangan perwakilan ke-22 parti yang tertua di Sarawak – tetapi kian kurang kredibiliti di mata kaum Cina!

Lantas SUPP kini – malah sekurang-kurangnya sebulan lebih sebelum TDC – telah berpecah dua puak. Satu puak memihak Peter Chin, puak satu lagi Soon Koh.

Begitu juga jika Soon Koh menang, adakah dia menang dalam erti kata sebenar apabila Peter Chin tidak mengiktiraf kemenangan dan disusuli dengan tindakan yang boleh menjejaskan perpaduan parti.

Kesan perpecahan berikutan perebutan kuasa dalam sesebuah organisasi politik bukan sekadar membabitkan ketua puak, malahan ia membabitkan perpecahan di kalangan pengikut masing-masing.

Disebutkan lagi kesan, pengundi atau rakyat yang dalam golongan ‘atas pagar’ kurang yakin dan hormat terhadap sesebuah parti. Lantas mereka akan memilih menyokong pembangkang kerana muak dengan pertelingkahan yang ditonjolkan oleh puak bertelagah dalam parti.

Jika ini terjadi, siapa rugi? Sudah pasti SUPP dan Barisan Nasional yang akan hilang kerusi atau gagal merampas kerusi daripada pembangkang.

Penghujungnya, rakyat akan menerima kesan kerana usaha melaksanakan pembangunan terbantut dek kawasan-kawasan terbabit dikuasai parti pembangkang.

Lazimnya, pembangkang sekadar bijak berkata-kata dalam mengkritik kerajaan, bukan menjalankan pembangunan seperti diperjuangkan Barisan Nasional.

Sebagai sebuah parti yang memperjuangkan rakyat, seelok-eloknya SUPP mengambil ikhtibar dari perpecahan parti-parti politik seperti PBDS dan hampir-hampir SNAP, dibubarkan kerana gagal menyelesaikan krisis.

Bukan sahaja menjelang Pilihan Raya Umum ke-13, tetapi biarlah parti-parti komponen Barisan Nasional bersatu padu demi pembangunan Sarawak.

Lagi banyak kerja yang perlu diselesaikan untuk menjadikan Bumi Kenyalang sebagai sebuah negeri berpendapatan tinggi, seperti diilhamkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud.

Memetik kata-kata Datuk Seri Najib ketika merasmikan persidangan perwakilan SUPP pada 10 Disember 2011 di Hotel Pullman, Kuching “musuh sebenar ialah pembangkang, bukan sesama ahli dalam parti”.

Pesanan itu ringkas tetapi membawa pengertian mendalam terutama terhadap parti yang kini sedang berhadapan krisis.

Moga SUPP kembali relevan dalam arena politik Sarawak dan bukan digantikan dengan kebangkitan DAP.

p/s Juga baca laporan Borneo Post Online menerusi link di bawah

http://www.theborneopost.com/2011/12/12/riot-bumiputera-pertama-dilantik-sebagai-timbalan-presiden-supp/

http://www.theborneopost.com/2011/12/12/peter-chin-presiden-supp/

http://www.theborneopost.com/2011/12/12/kembali-bersatu-perkukuh-supp/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: