YangSaya Nampak

DAP terperangkap dalam ‘game’ sendiri.

In Barisan Nasional, Pilihan Raya Umum, Politik on November 10, 2011 at 4:16 am

DALAM keghairahan meraih sokongan rakyat terutama menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 yang masih belum menunjukkan tanda-tanda konkrit ke arah itu dalam masa terdekat, Parti Tindakan Demokratik (DAP) telah tersilap langkah.

Bak kata pepatah “terlajak perahu boleh diundur, terlanjur kata tubuh binasa”. Mungkin DAP cuba menunjuk-nunjuk kepada rakyat yang pengecilan saiz anggota perkhidmatan awam dapat menjimatkan kos operasi kerajaan.

Pemimpin DAP sekadar melihat ia dari satu sudut, iaitu menjimatkan wang kerajaan. Tetapi mereka tidak sedar hakikatnya setiap penjawat awam yang dilantik mempunyai tugas dan peranan masing-masing.

Malahan secara tidak langsung kerajaan membantu dalam menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat. Harus diingat bahawa mentaliti lepasan sekolah pada masa kini masih terikat dengan mencari pekerjaan dalam sektor awam.

Tidak ramai Bumiputera berfikiran seperti Cina yang lepas habis pengajian akan membuka perniagaan sendiri dan tidak berminat dengan sektor kerajaan.

Ada dakwaan mengatakan DAP sering melabelkan kakitangan awam sebagai hanya membazir wang rakyat kerana tidak di pejabat kerajaan tidak banyak tugasan hendak dilakukan.

Terlalu ghairah berpolitik, DAP kini sengasara untuk menebus balik kenyataan mereka yang boleh diibaratkan umpama “meludah ke langit, air liur terkena muka sendiri”.

Lantaran itu, ada di segelintir pihak menyifatkan DAP sebagai tidak patut apabila mengeluarkan kenyataan sedemikian.

“Kakitangan awam yang ada sekarang pun tidak cukup untuk memenuhi kehendak rakyat, kenapa pula perlu dikurangkan jumlah kakitangan awam.

“Saya langsung tidak setuju dengan perkara ini kerana ia akan menjejaskan mata pencarian ramai kakitangan awam di negara ini,” kata seorang kakitangan kerajaan.

Ada juga yang risau jika syor itu diterima dan digunapakai akan menimbulkan peningkatan kadar pengangguran negara.

“Cadangan DAP ini tidak masuk akal. Mengapa baru sekarang mahu bangkitkan isu ini sedangkan kita sedia maklum penjawat awam sebenarnya banyak membantu membangunkan negara,” kata seorang lagi penjawat awam.

Di Sarawak, terutama selepas dua Pilihan Raya Negeri – 2006 dan 2011 – DAP beranggapan mereka merupakan parti pembangkang yang mempunyai masa depan cerah dalam arena politik. Justeru, mereka kini turut memberi tumpuan terhadap kerusi-kerusi Dayak di pinggir bandar. Dan ini seolah-olah mengatakan PKR dan PAS tidak berupaya berbuat seperti mereka.

Berikut ialah laporan akhbar Utusan Borneo. www.theborneopost.com

8 November 2011

Pengurangan kakitangan awam boleh jejas kualiti penyampaian: Fadillah

KUCHING: Pendekatan yang mahu diambil oleh Parti Tindakan Demokratik (DAP) untuk mengurangkan kakitangan awam bagi mengurangkan perbelanjaan negara disifatkan sebagai tidak wajar kerana boleh menjejaskan kualiti penyampaian dalam sektor tersebut.

Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Fadillah Yusof berkata, parti tersebut sepatutnya menjalankan kajian secara terperinci sebelum mengemukakan sesuatu perkara.

“Bercakap memang senang. Kalau dikurangkan adakah ia baik kepada negara? Apa yang lebih penting ialah bagaimana untuk menambah baik perkhidmatan kerana mengurangkannya tidak semestinya akan menambah baik walaupun dari segi perbelanjaan, kita (perlu berbelanja) besar.

“Dalam kerajaan kalau nak mengadakan sesuatu program, kita buat secara menyeluruh, sebab itulah kita laksanakan program transformasi… jadi bagi saya, pendekatan (DAP) itu mungkin tidak tepat kerana mereka tidak menyelidik dulu perkara yang sepatutnya diketahui mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyempurnakan program ibadah korban di Surau Darul Ibadat, Kampung Astana Lot, Petra Jaya, di sini semalam.

Laporan akhbar menyebut, sekiranya pakatan pembangkang memenangi Pilihan Raya Umum akan datang dan berjaya memegang tampuk pemerintahan, perkara pertama yang akan dilakukan mereka ialah mengurangkan bilangan kakitangan awam.

Setiausaha DAP Tony Pua Kiam Wee yang dipetik berkata, perkara itu merupakan langkah pertama yang akan dibuat pakatan pembangkang dalam usaha mengurangkan perbelanjaan negara.

Fadillah yang juga ketua Pemuda Barisan Nasional berkata, pendapat pelbagai pihak juga perlu diambil kira dalam melaksanakan sesuatu perkara.

“Komitmen BN adalah melihat kepada pendekatan rancangan transformasi yang dibuat secara terperinci dan mengambil pendapat pelbagai pihak seperti swasta, kakitangan awam dan masyarakat kita sepenuhnya,” katanya.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: