YangSaya Nampak

Michael Lias disingkir dari SNAP

In Politik, Sarawak, SNAP on October 31, 2011 at 4:43 pm

NAMPAK gaya Michael Lias kini terpaksa menguburkan hasrat untuk bertanding merebut jawatan nombor satu SNAP apabila disingkir dari parti tersebut menerusi satu keputusan majoriti mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) pada Sabtu yang lalu.

Michael Lias

Dia disingkir kerana didapati melanggar perlembagaan parti yang tidak membenarkan ahlinya memiliki dua atau lebih keahlian dalam satu-satu masa.

Pada Mesyuarat Agung Tiga Tahun Sekali (TGA) SNAP pada September 2011, dia ingin bertanding menentang Setiausaha Agung SNAP Stanley Jugol berikutan hasrat Presidennya, Edwin Dundang tidak mempertahankan jawatan.

Pada saat-saat akhir pemilihan ditunda berikutan wujud dakwaan mengatakan Michael merupakan ahli Parti Progresif Penduduk (PPP). Bagaimanapun ia disangkal Michael dengan mengatakan dia telah keluar dari PPP sebelum mengambil keputusan bertanding.

September lepas SNAP hanya menyaksikan mesyuarat pergerakan Pemuda dan Wanita tanpa membabitkan pemilihan badan induk parti.

Rentetan itu CWC meminta Michael memberi alasan munasabah mengapa dia tidak boleh dipecat dari parti menerusi surat tunjuk sebab. Tetapi akhirnya harapan tinggi hendak menjadi Presiden SNAP berkecai di peringkat awal-awal lagi – belum pun masuk gelanggang perlawanan.

Adakah ini juga bermakna Stanley akan menduduki kerusi Presiden tanpa bertanding?

Michael yang dipetik menerusi Free Malaysia Today (portal berita) berkata tindakan CWC itu tidak sah memandangkan dia telah mengemukakan laporan kepada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS). ROS menurutnya dalam siasatan, dan justeru apa-apa jua tindakan CWC adalah tidak sah.

CWC pada Sabtu lepas juga memutuskan pemilihan akan diadakan pada 18 Januari 2012 di Kuching.

Parti Kebangsaan Sarawak

SNAP ‘hidup’ semula apabila Mahkamah Rayuan pada tahun lepas mengenepikan keputusan ROS yang membubarkan parti tersebut.

SNAP merupakan anggota BN pada satu ketika dahulu. Berikutan keputusan ROS itu, kedudukan SNAP dalam BN digantikan dengan SPDP – sebuah parti yang berhadapan masalah kepimpinan sekarang.

Parti itu dikatakan mempunyai pengaruh kuat di kalangan Dayak. Tetapi ia ternyata meleset apabila tewas semua di 26 kawasan Dewan Undangan Negeri pada Pilihan Raya Negeri Sarawak 16 April 2011.

Berikutan prestasi tidak memberangsangkan itu, Edwin menawarkan diri untuk berundur dari jawatan Presiden.

SNAP merupakan parti pembangkang di Sarawak. SNAP kini dikatakan mengambil pendirian berkecuali – tidak memihak BN, tidak juga bersekongkol dengan PKR, DAP dan PAS.

Sejurus Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-10 April lepas, DAP mengemukakan syor kepada SNAP untuk bergabung. Penasihat DAP Lim Kit Siang dipetik berkata SNAP masih mempunyai pengaruh di kalangan  pengundi Dayak.

Dia melihat ia sebagai satu peluang terbaik untuk meneroka potensi sokongan pengundi luar bandar, terutama Dayak terhadap DAP. Bagaimanapun syor itu boleh disifatkan gagal apabila kini tidak kedengaran apa-apa perkhabaran tentang ia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: