YangSaya Nampak

Sumber manusia pemangkin kejayaan SCORE.

In ekonomi on October 27, 2011 at 12:44 am

SATU kerugian jika peluang pekerjaan yang bakal banyak ditawarkan dalam Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak (SCORE) tidak dimanfaatkan sepenuhnya oleh belia tempatan, paling kurang dari kalangan penduduk di negara ini.

Lebih membimbangkan jika pelabur-pelabur asing membatalkan hasrat untuk menanam modal di Sarawak berikutan kesukaran mendapatkan tenaga kerja sepadan dengan kehendak industri mereka. Itu memang menyedihkan kerana kerajaan telah berusaha dan berupaya menarik kemasukan pelabur tetapi terbantut dek masalah sumber manusia.

Kajian terhadap keperluan sumber tenaga mahir untuk SCORE oleh Unimas dijangka diketahui penghujung tahun ini. Kajian itu meliputi permintaan dan keperluan terhadap 10 industri yang dirancang dalam SCORE.

Datuk Fatimah Abdullah, Menteri Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Keluarga Sarawak pernah berkata, hasil kajian akan digunakan sebagai penanda aras untuk meneliti semula kekurangan terhadap permintaan dan bekalan tenaga mahir.

Menurutnya, berdasarkan itu syor dapat dikemukakan kepada institut latihan dan institusi pengajian tinggi awam (IPTA) untuk menambah pengambilan atau mewujudkan kursus yang diperlukan.

SCORE memerlukan kira-kira 1.6 juta pekerja mahir dalam sektor pembalakan, pelancongan, industri minyak, akuakultur, penternakan, keluli, kejuruteraan marin dan kaca.

SCORE yang dilancarkan pada 2008 turut dilaporkan dijangka berhadapan dengan masalah kekurangan hampir 100,000 tenaga kerja dalam pelbagai kategori untuk tempoh 20 tahun akan datang.

Untuk lima tahun akan datang, SCORE dijangka berhadapan dengan tenaga kerja. Untuk tempoh lima tahun seterusnya iaitu 2016 hingga 2020, SCORE dijangka berhadapan kekurangan 33,187 tenaga kerja.

Bagi tempoh 2021 hingga 2025, kekurangan dijangka melibatkan seramai 15,811 tenaga kerja manakala bagi 2026 hingga 2030, jumlahnya dijangka meningkat sehingga 30,127 orang.

Kerajaan sentiasa mencari jalan untuk memastikan kekosongan pekerjaan terutama kategori mahir di wilayah SCORE diisi oleh anak-anak tempatan sebelum membuka peluang sama kepada orang luar.

Tidak dinafikan jumlah penduduk Sarawak tidak mampu menampung keperluan sumber manusia yang ramai di SCORE. Justeru, peluang pekerjaan juga akan ditawarkan kepada penduduk dari Semenanjung Malaysia atau luar negara.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: