YangSaya Nampak

Itukah salam damai dari Mawan untuk SPDP 5?

In Politik on October 24, 2011 at 4:37 pm

SEWAJARNYA anggota SPDP 5 merenung kembali perjuangan mereka dalam BN yang menuntut para pemimpin bersatu padu dan berbincang. Dari situlah mereka mungkin akan sedar bahawa mereka hampir tersasar dari landasan perjuangan.

Presiden SPDP Tan Sri William Mawan Ikom pada 24 Oktober 2011 membayangkan kesediaannya untuk berdamai dan sekali gus mengelakkan konflik dalaman parti tersebut daripada berlarutan dan semakin teruk, lantas membawa kepada pembubaran parti.

Di sebalik konflik, Mawan cuba ‘memujuk’ Datuk Peter Nansian (DUN Tasik Biru), Datuk Sylvester Entri Muran (DUN Marudi), Datuk Dr Tiki Lafe (Parlimen Mas Gading), Rosey Yunus (DUN Bekenu) dan Paulus Palu Gumbang (DUN Batu Danau) dengan menaruh keyakinan terhadap mereka.

Salam damai itu seharusnya diberi renungan mendalam oleh SPDP 5. Demi kepentingan parti dan demi perjuangan BN yang membela rakyat. Jika konflik berterusan, dikhuatiri tanggungjawab utama mereka berkhidmat kepada rakyat akan terjejas.

Situasi ini jika berlaku akan menggugat sokongan rakyat terhadap BN. Apatah lagi Pilihan Raya Umum ke-13 akan diadakan pada bila-bila masa. Sudah pasti sokongan yang merudum bakal membawa kekalahan BN.

Pada hari-hari berikutnya, kita suka mendengar salam damai itu disambut dengan baik oleh SPDP 5.

Berikut ialah laporan Bernama.

MIRI, 24 Okt – Walaupun lima wakil rakyat SPDP mengumumkan hilang keyakinan terhadap kepimpinan presiden Tan Sri William Mawan Ikom, namun beliau tetap menaruh keyakinan terhadap mereka.

Beliau berkata Datuk Peter Nansian (DUN Tasik Biru), Datuk Sylvester Entri Muran (DUN Marudi), Datuk Dr Tiki Lafe (Parlimen Mas Gading), Rosey Yunus (DUN Bekenu) dan Paulus Palu Gumbang (DUN Batu Danau) adalah antara pemimpin yang beliau rasakan boleh menggantikan beliau menerajui parti pada masa depan.

“Saya berkeyakinan penuh terhadap mereka, mempunyai banyak harapan pada diri mereka, yang boleh menggantikan saya pada masa akan datang. Lagipun, saya yang menaikkan mereka.

“Saya tidak mengatakan mereka tidak baik. Saya tidak menyatakan mereka salah,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan sesi pemimpin bertemu dengan rakyat di Rumah Panjang Henry Gomes di Ulu Teru, Baram, kira-kira lapan jam perjalanan dari sini, Ahad malam.

Nansian yang juga merupakan Naib Presiden Kanan SPDP bersama dengan Naib Presiden Entri, Dr Tiki,  Rosey dan Ketua Penerangan Paulus, bertelingkah dengan Mawan berikutan keengganan mereka menghadiri mesyuarat Majlis Tertinggi parti sejak dua tahun lepas.

Kumpulan berkenaan yang digelar SPDP Five mendakwa Mawan gagal mengotakan janjinya untuk mengekalkan status quo dalam kepimpinan parti apabila menggantikan Entri dengan bekas ADUN Ba’Kelalan Nelson Balang Rining sebagai Setiausaha Agung.

Ini telah menyebabkan Entri dan empat yang lain keluar dari mesyuarat Majlis Tertinggi. Sejak itu mereka tidak pernah menghadiri mesyuarat tersebut.

Berhubung surat tunjuk sebab yang dikeluarkan terhadap Entri bulan lepas, Mawan berkata ia hanyalah sebahagian daripada proses siasatan yang dilaksanakan oleh jawatankuasa disiplin parti dan tidak harus dianggap sebagai satu hukuman.

“Malah sehingga kini pintu saya masih terbuka tetapi pada masa yang sama anda tidak boleh bertolak ansur dengan mekanisme parti. Kami mempunyai sistem. Saya tidak boleh (sewenang-wenangnya) ketepikan ini (peraturan dan undang-undang parti) begitu sahaja,” katanya.

*** Juga baca …

Keratan akhbar The Borneo Post bertarikh 25 Okt 2011

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: