YangSaya Nampak

Pelan pemulihan parti penentu kemenangan calon Presiden SUPP

In Politik on October 23, 2011 at 5:17 pm

DISEMBER ini kita bakal menyaksikan pemilihan Presiden baru SUPP menerusi perhimpunan agung perwakilan parti tersebut yang kini telah mengesahkan jawatan nombor satu parti politik tertua di Sarawak itu bakal direbut Timbalan Setiausaha Agung Datuk Seri Wong Soon Koh dan Setiausaha Kerja Datuk Seri Peter Chin.

Wong Soon Koh

Apakah faktor-faktor yang dijadikan asas para perwakilan SUPP dalam menentukan siapakah presiden bagi menggantikan Tan Sri Dr George Chan yang telah memilih untuk bersara dari politik selepas tewas pada Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-10 pada 16 April 2011?

Adakah Soon Koh dan Peter Chin bakal dihakimi berdasarkan kebijaksanaan atau sekadar pengaruh? Soon Koh merupakan menteri kanan merangkap Menteri Kewangan Kedua dan Menteri Kerajaan Tempatan dan Pembangunan Komuniti dalam kabinet negeri Sarawak, manakala Peter Chin, Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air dalam kabinet persekutuan.

Peter Chin

Dalam usaha meraih keyakinan para perwakilan, dua calon ini wajar mengemukakan pelan terbaik yang bakal membawa ke arah kebangkitan semula parti yang majoritinya mempunyai ahli-ahli kaum Cina. SUPP yang merupakan sebuah parti komponen BN mula mengalami kemerosotan sokongan di kawasan bandar pada Pilihan Raya Negeri Sarawak kesembilan 2006.

Situasi semakin teruk pada Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-10 pada April 2011 apabila tewas di 13 kerusi berbanding 19 kerusi yang ditandingi, termasuk kekalahan Dr George Chan di kawasannya Piasau, Miri. DAP mula menarik perhatian pengundi Cina apabila dikatakan SUPP gagal mengetengahkan permasalahan dan suara mereka ke perhatian kerajaan.

Sokongan yang susut juga dikatakan setelah SUPP mempunyai polisi yang kurang menarik perhatian golongan muda kaum Cina, sama ada untuk mengundi calon-calon pilihan raya dari SUPP atau menjadi ahli SUPP.

Perubahan corak pengundian di kalangan kaum Cina juga didakwa (meskipun tidak ada statistik) terjadi apabila orang muda kaum Cina memanfaatkan sepenuhnya peluang mengundi. Golongan ini lebih terdedah dengan media alternatif yang dikatakan mempengaruhi pemikiran dalam membuat keputusan ketika memangkah kertas undi.

Justeru, para perwakilan wajar menjadikan pelan pembaharuan parti sebagai penentu calon pilihan memandangkan SUPP satu-satunya wakil kaum Cina dalam BN di peringkat negeri Sarawak. Jika pucuk pimpinan masih lemah dan tidak berupaya menarik minat golongan muda, tidak mustahil ia akan terus menempuh era kegelapan.’

Seramai 600 orang perwakilan akan menghadiri perhimpunan tiga tahun sekali parti mulai 8 hingga 11 Disember yang dijangka akan mengubah hala tuju parti.

Peter Chin yang juga Ahli Parlimen Miri baru-baru ini mengadakan sidang media bagi mengumumkan kesediaannya untuk bertanding jawatan Presiden dengan mendakwa memperoleh sokongan dari 33 cawangan SUPP. Parti mempunyai 43 cawangan.

Setakat ini, Peter Chin tidak mengemukakan pelan tindakannya untuk membawa pembaharuan SUPP melainkan sekadar melaung-laungkan pengaruhnya yang datang dari 33 cawangan.

Sumber dalam parti berkata kebanyakan ahli dari Kuching mahu Peter Chin menjadi calon presiden kerana beliau dianggap lebih inklusif dan berkecuali dan ini jelas terbukti semasa sesi talkimat kepada perwakilan parti di Kuching sebelum Chin mengumumkan hasrat bertanding jawatan presiden Ahad lalu.

Hasrat beliau membuatkan Soon Koh tersentak kerana sebelum ini Peter Chin menyatakan hasrat ingin bersara dan sekali gus tidak akan bertanding merebut jawatan tertinggi parti. Pada awalnya, jawatan tersebut dijangka mempertemukan Soon Koh dan Bendahari Datuk David Teng.

Soon Koh yang juga ADUN Bawang Assan dan Pengerusi SUPP Sibu pula mengumumkan keinginan bertanding pada 9 Oktober 2011. Beliau mendakwa mendapat ilham untuk bertanding selepas mendapat sokongan cawangan-cawangan di utara, selatan dan tengah Sarawak.

“Kita mesti menyusun semula terutamanya di peringkat dalaman. Kita semua hendaklah berpegang kuat kepada semangat Sa’Ati (Satu Hati). Kita mesti terus mendekati rakyat dan berkhidmat dengan ikhlas demi mendapatkan semula keyakinan dan sokongan mereka,” katanya.
 
Datuk Lee Kim Shin, ADUN Piasau dari Miri, merupakan rakan sepasukan Soon Koh dalam pemilihan parti pada kali ini. Soon Koh turut mendapat sokongan ADUN Opar Ranum Mina, ADUN Engkilili Johnical Rayong, ADUN Bengoh Dr Jerip Susil dan ADUN Sri Aman Datuk Francis Harden Hollis.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: