YangSaya Nampak

Mawan tiada bicara, cuma wakil ada suara.

In ekonomi, Patriotisme, Politik on October 13, 2011 at 5:02 pm

SEORANG teman yang bertugas sebagai wartawan di sebuah akhbar merungut kerana berhadapan kesukaran untuk membuat berita susulan berikutan SPDP Berlima (SPDP 5) mengeluarkan kenyataan tidak percaya terhadap Presiden Tan Sri William Mawan Ikom pada 12 Oktober 2011.

Dia mendakwa Mawan tidak menjawab panggilan telefon dan membalas pesanan menerusi telefon bersel. Lantas dia menyimpulkan, apabila menteri tersebut tidak memberi sebarang tindak balas, dia memang tidak akan memberi kenyataan media bagi mengelakkan konflik berlarutan dan dipaparkan menerusi akhbar.

Wartawan tersebut, ketika dihubungi, berkata jika Mawan menjawab telefon, soalan-soalan bakal diajukan ialah “apakah tindakan yang bakal diambil terhadap lima wakil rakyat terbabit?”; “adakah SPDP akan mengadakan pemilihan parti semula bagi menentukan tahap sokongan akar umbi terhadap dia?”; dan, sanggup atau tidak Mawan membuang mereka terbabit dari parti?”.

Tetapi malang sungguh malang apabila sehingga hampir senja, Mawan enggan memberi respon terhadap panggilan telefon dan pesanan ringkas telefon bersel.

Kesimpulan saya, “tidak wajar untuk mempersalahkan Mawan yang juga Menteri Pembangunan Sosial kerana dia berhak untuk tidak menjawab”.

Bukankah ada pepatah Inggeris mengatakan “Silence is golden”. Dan sebanyak manakah ’emas’ bakal dihasilkan Mawan apabila dia mengambil keputusan untuk terus membisu.

Ada pihak mengatakan Mawan merupakan pemimpin yang tegas dalam keputusannya. Berdasarkan itu, dia dipercayai tidak akan menarik balik penubuhan Jawatankuasa Disiplin yang ditubuhkan bertujuan mencari jalan penyelesaian terhadap konflik kira-kira dua tahun itu.

Jika Mawan enggan bersuara, tumpuan seharusnya pula diberikan kepada para penyokongnya di peringkat akar umbi, terutama di kawasan wilayah tengah Sarawak. Sepuluh bahagian SPDP di kawasan terbabit menyatakan sokongan padu terhadap kepimpinan Mawan.

Mereka respon terhadap kenyataan SPDP 5, terdiri daripada YB Datuk Peter Nansian, YB Datuk Sylvester Entri, YB Paulus Ngumbang, YB Rosey Yunus dan YB Datuk Dr Tiki Lafe (tidak hadir pada sidang media), yang hilang kepercayaan terhadap Mawan.

Sepuluh pengerusi yang menyatakan sokongan ialah dari SPDP Bahagian Ngemah, Machan, Bukit Assek, Dudong, Bawang Assan, Pelawan, Nangka, Tamin, Meluan dan Pakan.

Mereka berkata Mawan sudah cukup bersabar, sedia mendengar dan tenang dalam berhadapan konflik membabitkan SPDP 5.

“Mereka berlima sepatutnya dipertanggungjawabkan. Mereka telah membuka pekung di dada, mempersendakan dan menyifatkan presiden sebagai tidak bagus,” kata kumpulan terbabit.

Selepas diam seketika, mungkin ingin memberi tumpuan pada Pilihan Raya Negeri Sarawak 2011, Nansian dan rakan-rakannya pada 12 Oktober mengadakan sidang media dan seolah-olah ingin mengakui mereka berada di pihak yang benar.

SPDP 5 merupakan gelaran kepada lima wakil rakyat daripada SPDP yang kini dirujuk ke Jawatankuasa Disiplin SPDP berikutan tidak hadir mesyuarat Majlis Tertinggi beberapa kali.

Mereka didakwa mula menyuarakan bantahan terhadap kepimpinan Mawan sejak hujung 2009, sejurus selepas mesyuarat perhimpunan perwakilan parti.

Kumpulan itu juga pernah mengusahakan agar penggabungan antara SPDP dan PRS disegerakan pada awal 2010. Bagaimanapun usaha kumpulan itu disifatkan gagal.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: