YangSaya Nampak

DAP, awal-awal dah kecewa …

In Politik on October 10, 2011 at 3:49 pm

JIKA kita tahu seseorang telah menolak cinta, adakah kita akan terus berharap dan memaksa untuk si dia menerima cinta? Bagi mereka yang mementingkan maruah, elok undur diri sebelum lebih kecewa.

Begitulah situasi dihadapi Parti Tindakan Demokratik (DAP) Sarawak sekarang yang (kononnya) mahu berjuang demi Dayak, terutama di kawasan Bidayuh. Difahamkan ‘cinta’ yang ingin dipersembahkan tidak diterima apabila seminar anjuran Majlis Perundingan Dayak (DCC) tidak dihadiri seorang pun peserta.

DAP menggunakan DCC sebagai jentera politik mereka untuk memasuki kawasan Dayak atau pinggir bandar seperti Bau dan Serian. DCC dipengerusikan oleh orang kuat penentang Barisan Nasional (BN), Dr John Brian Anthony yang tewas beberapa kali dalam beberapa pilihan raya lepas.

Seorang lelaki dalam usia pertengahan ketika bersembang di kedai kopi dalam nada sinis mengatakan DAP tidak akan dapat menguasai kawasan pinggir bandar di kawasan Bidayuh. Ujarnya, BN kini amat prihatian dengan tuntutan kaum Bidayuh. Kerajaan mudah diajak berbincang dalam menyelesaikan apa jua masalah – itu katanya sambil membelek-belek surat khabar Cina (cuma tahu tengok gambar) yang memaparkan gambar Wong Ho Leng, pengerusi DAP Sarawak.

Dia ketawa apabila rakan yang duduk semeja sanggup bertaruh DAP akan tidak memenangi mana-mana kerusi parlimen pada pilihan raya umum kelak yang boleh diadakan bila-bila masa sebelum April 2013. “Mana mungkin,” katanya. “Sebab pemikiran Dayak Bidayuh tidak serupa dengan pemikiran Cina di bandar”.

Dia tidak mengulas lanjut mengapa nada suaranya begitu yakin dalam membandingkan corak undian dua kaum tersebut. Banyak andaian tentang puncanya. Tidak perlu bincang dalam artikel ini kerana ia topik yang ‘klise’.

Berbalik dengan seminar ‘kosong’, ia diadakan di sebuah restoran di Siburan, kira-kira 17 batu dari Bandar Raya Kuching, pada pukul 1.30 tengah hari.

Tentu Ho Leng dan Setiausaha DAP Sarawak Chong Chieng Jen kecewa apabila melihat tempat seminar itu masih kosong sehingga pukul 2.30 petang. Akhirnya, penganjur membatalkan seminar.

Seminar itu bertujuan mengatur langkah permulaan untuk DAP memasuki kawasan Bumiputera terutama menjelang pilihan raya umum kelak.

Ho Leng kemudiannya dalam sidang akhbarnya yang dipetik menerusi akhbar tempatan memberitahu, wujud cabaran hebat dalam usaha DAP memasuki kawasan luar bandar Sarawak.

Ini mungkin pengajaran awal bagi DAP yang kini mempunyai impian tinggi selepas menang beberapa lagi kerusi dalam Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-10 pada 16 April 2011.

Kawasan majoriti Bumiputera di Sarawak merupakan kubu kuat BN dan ia dijaga baik oleh parti-parti komponen BN terdiri daripada PBB, SUPP, PRS dan SPDP. Agak mustahil jika majoriti Bumiputera tidak menghargai jasa BN terhadap mereka dalam membangunkan kawasan masing-masing.

Tidak bermaksud kaum Cina tidak mengenang budi kerajaan yang selama ini telah membangunkan Sarawak. Undi protes mereka yang diterjemahkan dalam bentuk undian terhadap DAP mungkin disebabkan ada perkara terselindung di sanubari majoriti pengundi Cina.

Ia kini terpulang kepada SUPP untuk merungkaikannya dan kembali memenangi hati pengundi kaum Cina.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: