YangSaya Nampak

Hasidah miliki ciri YB berjiwa rakyat

In Politik on September 30, 2011 at 5:08 pm

Disebalik berita-berita berkaitan kabinet Sarawak baru, terselit satu cerita yang amat menarik perhatian Yang Saya Nampak ketika membelek-belek akhbar Utusan Borneo hari ini, 30 September 2011. Cerita-cerita lain bagi Yang Saya Nampak boleh dikategorikan sebagai ‘biasa’.

Berita-berita lain sekadar memuatkan susulan yang menyentuh kebijaksanaan Ketua Menteri Sarawak Pehin Sri Abdul Taib Mahmud dalam menyusun struktur kabinet dan keanggotaannya. Itu memang diakui.

Cerita ini ialah tentang ADUN Samariang YB Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali.

Cerita mengenai Hasidah cuma disedari apabila terpampang gambar muka (mugshot) beliau pada halaman 4 akhbar terbabit dengan tajuk “Sharifah Hasidah tidak kecewa”.

Akhbar itu dipetik Hasidah tidak kecewa walaupun tidak dilantik sebagai menteri muda dalam barisan kabinet negeri yang baru. Entah mengapa kenyataan itu muncul, Yang Saya Nampak agak sukar untuk meneka.

Mungkin orang fikir beliau aktif menghadiri majlis selepas pilihan raya negeri yang baru lepas kerana ingin mengidamkan jawatan dalam kabinet. Hasidah tidak begitu orangnya, beliau ikhlas berkhidmat demi rakyat.

“Tidak (kecewa), sebaliknya ia merupakan satu peluang kepada saya untuk memfokus sepenuhnya kepada kawasan saya. Saya percaya Ketia Menteri ada sebab untuk melantik orang yang dipilihnya,” katanya dipetik dalam Utusan Borneo.

Itulah semangat wanita atau wakil rakyat dalam Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) yang wajar dicontohi kerana memberi tumpuaan sepenuhnya terhadap kebajikan dan masalah penduduk di kawasannya. Jika sikap begini ada dalam sanubari setiap kita, pasti nasib rakyat akan terbela.

Ada di kalangan pengulas politik kedai kopi berbual tentang keaktifan Hasidah menghadiri majlis sejak kebelakangan ini. Yang Saya Nampak pernah terserempak Hasidah ketika beliau berkempen pada Pilihan Raya Negeri 16 April 2011. Beliau kelihatan mesra dan dilayan baik oleh penduduk dalam kawasannya. Sebab itu beliau layak menjadi wakil rakyat di kawasan Dewan Undangan Negeri Samariang.

Tetapi jika Hasidah dilantik sebagai Menteri Muda sudah pasti beliau mempunyai komitmen dan semangat tinggi untuk melaksanakan tugas pejabatnya dan tugas kawasan.

Bagaimanapun lantikan sebagai menteri merupakan kuasa Ketua Menteri dan semua pihak perlu akur dengan percaturannya.

Hasidah merupakan seorang peguam dan memiliki darah ahli politik yang diwarisi dari ibunya Datuk Sharifah Mordiah Tuanku Fauzi. Sebelum ini Mordiah ialah ADUN Samariang. Darah yang mengalir itu membolehkannya menghayati apakah perjuangan sebenar di sebalik politik. Perjuangan yang bermatlamat membangunkan rakyat menerusi Barisan Nasional.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: