YangSaya Nampak

Mengapa mereka keluar PKR?

In Politik on September 19, 2011 at 2:52 pm

Mengapa dahulu, sebelum menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR), Jimmy Donald, Jonas Reong, Munan Laja, Matthew American dan Dr John Brian Anthony, tidak fikir panjang?

Mengapa baru sekarang mereka ingin memikirkan semula penyertaan dalam parti pembangkang? Ia adalah alasan yang terlalu rapuh untuk dipercayai.

Mereka merupakan pemimpin-pemimpin kanan PKR yang mengumumkan keluar parti pada 17 September 2011 atau pada Sabtu lepas menerusi satu sidang media di Kuching.

Jimmy ialah Ketua PKR Bahagian Sri Aman, Jonas (Ketua PKR Bahagian Serian), Munan (Ketua PKR Kapit), Matthew (pemimpin kanan PKR Bahagian Serian) dan Dr JOhn (calon PKR pada pilihan raya negeri Sarawak 2011).

Apa yang menyebabkan mereka ini membuat pusingan ‘U’ dalam karier politik? Jimmy merupakan bekas Ahli Parlimen Sri Aman ketika masih berada dalam Barisan Nasional (BN).

Terjejaskah persiapan PKR atau pakatan pembangkang dalam menghadapi Pilihan Raya Umum seterusnya? Tidak dinafikan mereka mempunyai pengaruh tersendiri di kawasan masing-masing, dan ini sedikit-sebanyak membantu PKR meraih sokongan rakyat.

Jika berada di tempat mereka yang terbabit, saya akan berterus terang dalam sidang media tersebut apakah punca keluar parti. Katakan sahaja “kami keluar parti sebab PKR tidak seperti dijangka. PKR tidak mampu menyaingi BN”.

PKR cuma hebat dalam berkata-kata. Apakah itu benar? Tanya Jimmy dan rakan-rakannya.

Mungkin mereka yang berkenaan sudah menyaksikan sendiri sokongan majoriti rakyat tetap memihak kepada BN bukannya PKR seperti diterjemah menerusi keputusan Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-10 pada April 2011.

PKR cuma menang tiga kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) berbanding 49 kerusi yang ditandinginya. Adakah sokongan itu mampu ditingkatkan pada Pilihan Raya Umum kelak? Masih samar, dan ia dibuktikan menerusi ketidakyakinan Jimmy dan rakan-rakannya terhadap keupayaan PKR.

Orang ramai sewajarnya bijak menilai tindakan mereka yang berkenaan. Mereka mungkin sudah muak dengan perjuangan PKR meskipun belum lagi lama menyertainya.

Adakah mereka akan menyertai BN?

Juga terdapat ura-ura mengatakan mereka terbabit dalam penubuhan parti baru yang bakal ditubuhkan. Bagaimanapun spekulasi itu ditepis oleh Jimmy yang mendakwa tindakan keluar parti mereka disokong oleh para penyokong. Parti baru itu dikatakan mesra BN.

Pengumuman keluar parti oleh Jimmy berselang sehari dengan mesyuarat pengagihan kerusi Parlimen di kalangan parti-parti pembangkang yang terdiri daripada PKR, PAS dan DAP.

Sebanyak 31 kerusi Parlimen di Sarawak akan dipertandingkan para PRU yang kini dikatakan bakal diadakan bila-bila masa antara hujung tahun ini dan awal tahun depan.

Pada PRU 2008, pembangkang cuma menang di Parlimen Bandar Kuching. Kemudian pada 2010, DAP turut memenangi kerusi Parlimen Sibu menerusi Pilihan Raya Kecil berikutan kematian penyandangnya, Datuk Robert Lau.

Agihan kerusi di kalangan pakatan pembangkang akan diketahui Oktober ini dan setakat ini mereka sekadar menyatakan akan bertanding di semua 31 kerusi.

Berdasarkan keputusan Pilihan Raya Negeri Sarawak 2011, tidak mustahil bagi BN untuk mengekalkan kemenangan di majoriti kerusi.

Cuma yang membimbangkan ialah kerusi-kerusi majoriti Cina di bandar berikutan rekod buruk SUPP pada pilihan raya lepas. DAP kelihatan unggul dan menyerlah dikalangan majoriti pengundi Cina di bandar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: