YangSaya Nampak

SUPP diambang kegelapan.

In Politik on August 31, 2011 at 3:43 pm

Hakikatnya, apabila membincangkan politik di Sarawak, seakan-akan tidak lengkap jika tidak memperkatakan tentang pretasi dan potensi SUPP yang kini semakin suram.

SUPP, sebuah parti komponen BN yang mewakili kaum Cina dalam kerajaan negeri Sarawak, kini dikatakan dalam ambang kemalapan – meskipun beberapa pemimpin SUPP malu mengakui realiti ketika berdepan pengamal media.

Macam-macam usaha untuk mengatasi kemungkinan masa depan SUPP yang gelap. Disember 2011, parti tersebut akan mengadakan Perhimpunan Perwakilan Tri-tahunan (TDC). Ia dikatakan akan membawa SUPP ke era baru apabila ramai beberapa pemimpin lama akan meletak jawatan.

Adakah SUPP hilang semakin banyak sokongan hanya kerana Tan Sri Dr George Chan, presidennya, sudah tua? Jawapannya, tidak! Apa yang sebenar tersemat dalam sanubari para pengundi Cina di bandar, cuma mereka tahu.

SUPP wajar mencari formula terbaik bagi mengekang kemerosotan sokongan. Kemerosotan prestasi SUPP semakin dirasai pada Pilihan Raya Umum Negeri Sarawak 2006 yang menyaksikan mereka tewas di enam kerusi berbanding 19 kerusi dipertandingkan. Selepas itu, Pilihan Raya Kecil Parlimen Sibu, parti tersebut juga kecundang di tangan DAP yang dikatakan kian mekar berkembang ideologi politiknya di kalangan kaum Cina.

Adakah pengundi Cina sekadar suka dengan pemimpin DAP yang petah membantah dan mengkritik apa jua program dan polisi diperkenalkan BN?

Hari ini, Rabu bersamaan 31 Ogos 2011, Bernama melaporkan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud SUPP perlu tahu apa yang dikehendaki orang Cina.

Malahan beliau menolak dakwaan beberapa pihak yang mengatakan BN Negeri Sarawak akan menubuhkan satu parti politik baru bagi menggantikan SUPP, dengan harapan ia bakal memperbaiki tahap sokongan orang Cina.

Penganalisis politik Sarawak Dr Jeniri Amir pernah mempersoalkan adakah SUPP dapat dipulihkan dalam waktu terdekat? SUPP yang sakit tenat tidak boleh sekadar diberi pil panadol. Lebih sesuai jika parti tertua Sarawak itu dibedah dan darah yang mengalir di dalam tubuhnya disuntik dengan darah baharu.

Dalam keadaan sekarang, memang tidak mudah bagi para pemimpin SUPP untuk memulihkan parti yang pernah mendapat sokongan padu daripada masyarakat Cina. SUPP kalah teruk dalam pilihan raya April 2011.

Berdasarkan prestasi dalam pilihan raya 16 April 2011, bagai tidak ada sinar di hujung terowong untuk SUPP. Dijangka SUPP akan kalah di enam kerusi bandar dalam Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

Hakikatnya, dalam keadaan sekarang, terlalu sukar untuk parti itu meyakinkan masyarakat Cina bahawa ia merupakan wadah terbaik untuk menyalurkan masalah dan aspirasi mereka.

Jeniri percaya SUPP perlu menukar pemimpin yang tidak lagi relevan atau sudah tidak lagi diterima oleh pengundi. SUPP juga perlu mendapatkan suntikan idea daripada pelbagai peringkat masyarakat Cina, termasuk NGO-nya bagi memastikan dasar dan tindakannya serasi dengan kehendak rakyat. Usaha sebegini sebenarnya tidak memadai.

Hakikatnya, SUPP pada masa ini berdepan dengan mentaliti para pengundi generasi akan datang – generasi negara maju.

Pada masa ini, SUPP banyak tewas di kawasan bandar – kawasan yang mempunyai lengkap kemudahan, hampir menyamai negara maju.

Mentaliti pengundi di kalangan penduduk bandar adalah amat berbeza dengan mentaliti pengundi di luar bandar yang sekadar berpuashati dengan ‘asal ada makan’. Dalam minda mereka, terutama pengundi yang sudah lanjut usia, kerajaan adalah ejen pembangunan, manakala pembangkang cuba memusnahkan usaha kerajaan.

Tetapi memang benar, pembangkang umpama DAP sekadar bijak memanupulasi keadaan dan media. Mereka seolah-olah bekerja demi rakyat, sebenarnya yang buat kerja ialah parti pemerintah BN.

Bagaimanapun, masa depan SUPP terletak sepenuhnya di tangan pengundi pada Pilihan Raya Umum ke-13 ini kelak.

Wajar diingat SUPP mempunyai peranan dan sumbangan besar dalam pembangunan negeri Sarawak. SUPP bukan parti yang bakal mati tanpa sumbangan terhadap negara.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: