YangSaya Nampak

MBKS menang anugerah, pelancongan kurang peruntukan.

In Pelancongan on August 27, 2011 at 4:22 pm

 Adakah kerana produk pelancongan Sarawak, terutama alam sekitar, kurang menarik berbanding Sabah menyebabkan peruntukan Bumi Kenyalang menerusi Rancangan Malaysia ke-10 lebih rendah berbanding Negeri Di Bawah Bayu?

Bukan soal iri hati, tetapi Sarawak yang masih banyak perlu dibangunkan dalam usaha memajukan sektor pelancongan negeri sewajarnya menerima peruntukan besar.

CEO Lembaga Pelancongan Sarawak (STB), Datuk Rashid Khan meluahkan rasa tidak puas hati terharap peruntukan kerajaan pusat dalam satu majlis berbuka puasa di Kuching, baru-baru ini.

Beliau dilaporkan oleh akhbar sebagai berkata, peruntukan yang diberikan kepada STB dalam menjalankan kerja pemasaran dan promosi

Malah, peruntukan RM30 juta bagi tempoh lima tahun jauh lebih kecil berbanding beberapa Rancangan Malaysia sebelum ini. Di bawah RMK-9, RMK-8 dan RMK-7 peruntukan adalah kira-kira RM45 juta.

Jika pelancongan merupakan satu sektor ekonomi yang banyak memberi sumbangan terhadap perkembangan ekonomi, kerajaan tidak sepatutnya mengurangkan peruntukan.

Aktiviti mempromosi produk-produk pelancongan memerlukan kira-kira RM8 juta setahun. Ini bermakna STB kekurangan RM2 juta setahun.

Sektor pelancongan di Sarawak mampu merangsang pertumbuhan ekonomi ke tahap lebih tinggi.

Dari perspektif umum, Bumi Kenyalang menawarkan panorama bentuk mukabumi yang indah serta kemesraan 23 kumpulan etnik.  

Sebagai negeri terbesar di Malaysia dengan keluasan 124,450 km persegi, Sarawak mempunyai banyak kawasan menarik yang belum diterokai dan berpotensi untuk dimajukan sebagai destinasi pelancongan bertaraf dunia.

Ironinya, di sebalik kekurangan peruntukan, Majlis Bandaraya Kuching Selatan (MBKS) menempa nama di persada antarabangsa apabila menang Anugerah Bandar Raya Pelancongan baru-baru ini.

MBKS berjaya merangkul anugerah terbabit pada Forum Pembangunan Saintifik Bandar-Bandar Raya Dunia Kedua dan Sidang Kemuncak Datuk-Datuk Bandar Pertama mengenai Pengurangan Risiko Bencana.

Program yang bertemakan ‘Tumpuan kepada Kerjasama dan Pembangunan Mapan antara Bandar-Bandar Raya, Membina Bandar-Bandar Raya Yang Dapat Dihuni bagi Manusia’ itu diadakan di Chengdu, China dari 11 hingga 13 Ogos lepas.

Forum merupakan anjuran bersama Strategi Antarabangsa bagi Pengurangan Bencana Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNISDR), Perikatan Pembangunan Saintifik Bandar-Bandar Raya Dunia (WCSDA) dan Sister Cities International (SCI).

Hampir 200 peserta dari lebih 30 buah negara menghadiri forum tersebut termasuk Amerika Syarikat (AS), Kanada, Afrika Selatan, China, Costa Rica, Ireland, Sri Lanka, Bangladesh, Lubnan, Malaysia, Pakistan, Jamaica, Palestin, Filipina, Poland, Senegal, Uganda, Vietnam dan lain-lain.

Sistem Penilaian Pembangunan Saintifik Bandar-Bandar Raya Dunia di forum itu menyampaikan tiga anugerah iaitu Anugerah Bandar Raya Pelancongan, Anugerah Bandar Raya Ekologi dan Anugerah Bandar Raya Kebudayaan.

Bersama MBKS, Anugerah Bandar Raya Pelancongan turut diberikan kepada Xining, Qinghai, China.

Anugerah Bandar Raya Ekologi disampaikan kepada Saldanha Bay, Cape Town, Afrika Selatan serta Dali, Yunnan, China dan Anugerah Bandar Raya Kebudayaan pula diterima oleh Cincinnati, Ohio, AS serta Luoyang, Henan, China.

Justeru, anugerah yang dimenangi oleh MBKS itu wajar dijadikan kayu ukur dalam menyalurkan lebih banyak peruntukan dalam usaha membangunkan dan mempromosikan pelbagai produk pelancongan Bumi Kenyalang.

Selain kepelbagaian etnik dan alam semula jadi, produk utama pelancongan Sarawak ialah  Festival Muzik Hutan Hujan Sedunia (RWMF).

Ia merupakan acara ikonik di Sarawak memandangkan mampu menjana pendapatan kira-kira belasan juta ringgit.

Tahun 2010, RWMF menyumbang RM13 juta kepada industri pelancongan tempatan. Ia merupakan acara muzik yang telah menarik kehadiran ramai pelancong dari negara lain.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: