YangSaya Nampak

The return of gengster balak!

In Sosial on August 23, 2011 at 3:59 pm

*** Dengan tambahan keratan akhbar The Borneo Post mengenai berita susulan di bahagian akhir artikel ini.

Dalam filem KL Gangster, para penonton dipaparkan dengan kisah hidup para penjenayah yang seolah-olah bermaharajalela di bandar. Mereka menyara hidup dengan meminta wang perlindungan dari golongan peniaga.

Filem itu mengisahkan seorang gengster bernama Malik yang terjebak semula ke dalam kancah jenayah meskipun berazam untuk insaf selepas dibebaskan dari hukuman penjara selama lima tahun.

Tetapi penulisan ini tidak ada kena mengena dengan ulasan filem arahan anak Datuk Yusof Haslam, Syamsul Yusof yang berjaya mengutip jutaan ringgit.

INDUSTRI PERKAYUAN: Penyumbang kemakmuran ekonomi Sarawak.

The Borneo Post bertarikh 23 Ogos 2011 mendedahkan ketakutan para penduduk di Bakun terhadap aktiviti pembalakan haram yang didakwa dilindungi samseng.

Cuba berimiginasi tentang dua keadaan berbeza – dalam filem KL Gangster dan situasi sebenar kehidupan samseng dalam hutan belantara. Di bandar yang ada ramai polis pun orang masih berani melakukan aktiviti jenayah, ini pula di pedalaman!

Justeru, dakwaan ini ada mungkin kebenarannya. Mungkin gengster-gengster di pedalaman lebih bermaharajalela berbanding di bandar.

Dari segi pendapatan, sudah pasti mereka lebih mewah dari segi wang ringgit kerana tidak ada hiburan di pedalaman, sekali gus mereka menyimpan wang.

Berdasarkan berita yang dipaparkan dalam The Borneo Post, ada tiga persoalan yang terbenak di fikiran.

Pertama, mengapa selepas 10 bulan berlaku kegiatan curi balak pemimpin masyarakat di situ, Pemanca Umek Jeno, Pemanca Tony Kulleh dan Pemanca Ajang Sirek mendedahkan kepada umum?

Kedua, mengapa polis tidak dimaklumkan (laporan polis) berbanding mendedahkannya kepada akhbar?

Ketiga, apakah sistem pemantauan di Sarawak belum memadai bagi mengekang kegiatan pembalakan haram dan gengster?

24 Ogos 2011, mungkin ada berita susulan atau komen pihak berkuasa dan menteri bertanggungjawab mengenai dakwaan penduduk kampung berhubung kegiatan pembalakan haram dan gengster.

Mengimbau kembali cerita-cerita mengenai pembabitan gengster dalam industri huluan pembalakan di Sarawak, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan, Menteri Perancangan dan Pengurusan Sumber Kedua Sarawak pada 15 April 2009, tidak menolak kemungkinan kebenaran dakwaan tersebut.

Bernama melaporkan Awang Tengah sebagai berkata walaupun belum ada bukti kukuh yang mengaitkan penglibatan golongan itu namun kerajaan negeri tidak menolak kemungkinan perkara itu berlaku di Sarawak.

“Mungkin…(gengster terlibat). Saya tidak menolak kemungkinan itu. Kita perlu mengesan dan menangani masalah ini dengan serius,” katanya Awang Tengah.

Pada 2007, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, Ketua Menteri Sarawak mengakui aktiviti pembalakan haram di Sarawak melibatkan kumpulan gengster yang berpengaruh untuk melindungi operasi mencuri balak khasnya di kawasan lindungan seperti taman negara.

Sehubungan itu, pada tahun yang sama, Polis Sarawak melancarkan “Ops Cantas Kenyalang” bagi menyekat kegiatan gengster, termasuk mereka yang terlibat dalam pembalakan haram di negeri ini.

Bagi menangani kegiatan pembalakan haram yang kini masih terkawal, Awang Tengah berkata kerajaan negeri menerusi Jabatan Hutan Sarawak, Sarawak Forestry Corporation (SFC) dan Perbadanan Kemajuan Perusahaan Kayu Sarawak (STIDC) akan dilengkapkan dengan teknologi canggih serta terkini untuk membuat pemantauan dari semasa ke semasa bagi mengawal aktiviti pembalakan haram di negeri ini.

Pada 2010, Sarawak mencatat RM7.2 bilion nilai eksport balak dan produk kayu.

Tahun ini, Sarawak yakin hasil eksport produk perkayuan mampu mencecah RM7.4 bilion jika pasaran kekal stabil pada suku ketiga dan keempat.

Nilai eksport produk perkayuan untuk tempoh enam bulan tahun 2011 berjumlah RM3.71 bilion berbanding RM3.67 bilion tempoh yang sama tahun lepas.

Pencapaian itu disumbang oleh permintaan yang stabil dari lima pasaran tradisional utama iaitu Jepun, India, Taiwan, Korea dan China.

Justeru, berdasarkan fakta ekonomi itu Sarawak wajar menjaga kredibiliti sumber perkayuannya di mata negara-negara pengimport.

Sumber eksport perkayuan harus bebas dari kegiatan pembalakan haram, lebih-lebih lagi didalangi oleh kegiatan gengsterisme.

 

Keratan The Borneo Post 24 Ogos 2011

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: