YangSaya Nampak

Lupakan politik, mari patriotik.

In Patriotisme on August 20, 2011 at 7:21 am

Hampir setiap hari parti-parti pembangkang – DAP atau PKR – mengadakan sidang media. Tujuan sama, mengkritik kerajaan, tetapi lagu berbeza-beza pada setiap kali.

Dalam kita rakyat Malaysia cuba menyahut seruan agar meningkatkan tahap patriotisme dalam diri pada Ogos dan September ini, DAP dan PKR pula yang sibuk asyik berpolitik.

Dalam sidang media atau mana-mana majlis yang diadakan mereka, langsung tidak wujud unsur-unsur menggalakkan rakyat atau penyokong mereka mengibarkan Jalur Gemilang tanda cinta terhadap negara.

Politik tetap politik tetapi tidak salah jika ia diabaikan seketika dan bersama berganding bahu dengan kerajaan untuk menyeru rakyat mengibarkan Jalur Gemilang.

Sedar atau tidak mereka bahawa negara tempat mereka berpolitik sekarang wujud disebabkan semangat cintakan kemerdekaan dan kebebasan yang tinggi di kalangan pejuang sebelum ini.

Cukuplah dulu berpolitik. Walaupun para pemimpin DAP atau PKR pasti tidak akan mengakui bahawa setiap sidang media atau majlis mereka amat berkait dengan politik, hakikat adalah sebaliknya.

Mereka mengadakan sidang media untuk memberitahu ‘dunia’ mereka menunaikan tanggungjawab sebagai wakil rakyat yang dipilih dengan mengetengahkan masalah rakyat.

Meskipun kadang-kadang masalah diadukan itu menemui jalan penyelesaian selepas disiarkan di akhbar, tetapi ia sebenarnya tidak ubah seperti “sambil menyelam sambil minum air” atau “menangguk di air yang keruh”.

DAP atau PKR yang beroleh ‘markah’ di mata rakyat kerana dikatakan prihatin dalam menyelesaikan masalah sedangkan pihak sebenar yang berbuat demikian ialah kerajaan.

Kisah politik pembangkang terutama DAP tidak berkesudahan kerana mereka sekarang sibuk menilai kemampuan untuk menang pilihan raya umum kelak, biarpun masih samar-samar bila ia akan diadakan.

Di bulan kemerdekaan ini langsung mereka tidak pernah menyebut tentang kepentingan mengibarkan Jalur Gemilang, semangat patriotisme di kalangan generasi muda dan mengimbas kembali jasa para perajurit.

Adakah sikap demikian boleh dikaitkan dengan keikhlasan dalam politik demi memajukan negara dan membela rakyat?

DAP dan pembangkang yang lain perlu lebih peka terhadap situasi semasa dan tidak sekadar mendukung ideologi politik mereka sepanjang masa tanpa memikirkan isu patriotisme.

Mungkin mereka akan melawan hujah ini dengan mengatakan semangat patriotisme bukan sekadar dipamerkan menerusi mengibar Jalur Gemilang atau dengan kata-kata.

Dalam konteks menyahut seruan mengibarkan Jalur Gemilang, ia tidak diukur menerusi kerohanian, tetapi lebih kepada sokongan fizikal iaitu mengibarkan bendera di kereta atau rumah.

Sebabnya, semangat patriotisme dengan mengibar Jalur Gemilang mampu membangkitkan semangat serupa di kalangan generasi muda yang mungkin ada telah alpa tentang perjuangan generasi pejuang kemerdekaan dan keamanan.

Mudah-mudahan dengan kibaran Jalur Gemilang di segenap tempat akan menyemarakkan semangat patriotisme di kalangan generasi baru.

Lagikan pak penambang di Sungai Sarawak di Kuching mampu mengibarkan Jalur Gemilang, inikan pula pemimpin politik pembangkang yang boleh dikatakan mampu membeli Jalur Gemilang dan seterusnya, mungkin, dapat diagihkan di kalangan orang ramai.

Advertisements
  1. tolong ;lah ni pun sama jjjjjjjjjjjjerrrrrrrrrrrr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: