YangSaya Nampak

Pembangkang congak menang, PRU menjelang

In Pilihan Raya Umum on August 17, 2011 at 2:43 pm

Siapa yang paling gembira apabila sudah ada kedengaran khabar angin mengatakan pilihan raya umum (PRU) bakal diadakan paling lewat awal tahun depan? Jawapannya parti-parti pembangkang.

Mengapa? Sebabnya, mereka tidak ada kerja lain melainkan berpolitik untuk menguji tahap sokongan rakyat yang sering diragui kerana mereka tidak memiliki pencapaian (pembangunan) boleh dipersembahkan.

Apa yang ada cuma kritikan demi kritikan terhadap usaha kerajaan BN. Tetapi, hakikatnya itu ialah kerja pembangkang memang membantah sahaja.

Siapa kata kerja sebagai pembangkang payah? Panggil wartawan untuk sidang media atau melawat mana-mana tempat yang bermasalah, kemudian cakap apa sahaja asalkan pandai menyalahkan kerajaan dan bergambar menunjuk, misalnya, parit tersumbat.

Kemudian esok hari, muka ada keluar akhbar – itu makna ada buat kerja di mata rakyat. Percayalah, strategi sebegini telah menjadikan DAP, terutama di bandar semakin popular.

Apa sebab? Mereka adalah pelakon handalan, bijak berpura-pura. Konon berjuang demi rakyat, sedangkan matlamat ialah isi poket sendiri. Mereka memperoleh gaji dengan mengkritik dan meletakkan kesalahan di bahu kerajaan semata-mata.

Di Sarawak, dua parti politik pembangkang yang aktif ialah DAP dan PKR. DAP diketuai Wong Ho Leng yang merupakan Ahli Parlimen Sibu dan ADUN Bukit Assek, manakala Baru Bian, ADUN Ba’Kelalan merupakan ketua PKR.

Aktif maksudnya di sini ialah kerap mengadakan sidang media dan muncul di akhbar meskipun ia langsung tidak mempunyai nilai berita bagi mereka yang benar-benar mendukung semangat kewartawanan.

Keaktifan itu membolehkan DAP, berdasarkan keputusan Pilihan Raya Negeri Sarawak baru-baru ini, merampas sehingga lima kerusi Parlimen di Sarawak di dalam PRU nanti.
Hampir pasti, DAP boleh merampas kerusi Parlimen Stampin, Sarikei, Lanang dan Miri dengan majoriti besar dan mudah tetapi mampu merampas Parlimen Bintulu dengan majoriti kecil. Bagi Parlimen Stampin, pembangkang menang besar di DUN Batu Kawah dan Kota Sentosa melalui DAP dan DUN Batu Lintang melalui PKR.

Di Parlimen Sarikei, kedua-dua kerusi DUNnya iaitu Repok dan Maradong dimiliki melalui DAP manakala di Parlimen Lanang, DAP menguasai kedua-dua DUN Bukit Assek dan menang tipis di DUN Dudong. Lonjakan penguasaan di Lanang adalah disebabkan populariti penyandangnya, Wong Ho Leng yang memperolehi majoriti melebihi 8,000 undi di DUN Bukit Assek.

Di Parlimen Miri pula, satu kerusi DUN iaitu Piasau yang menyaksikan kekalahan Presiden SUPP Tan Sri Dr George Chan kepada calon muda DAP Ling Sie Kiong. Dua DUN lagi, Pujut dan Senadin masing-masing dimenangi oleh DAP dan BN. Di DUN Senadin, PKR hanya kalah tipis 58 undi kepada calon BN.

Sementara itu, kedudukan ‘kelabu’ bagi DAP untuk menang mampu dicapai di Parlimen Bintulu meskipun dua daripada tiga DUN dimenangi oleh BN di Jepak dan Kemena. DAP berjaya mengekalkan kerusi DUN Kidurong dengan menambah majoriti sehingga 7,000 undi jika dibandingkan dengan majoriti sebanyak 1,664 pada PRN 2006.

Yang menarik di Bintulu ialah, DUN Jepak adalah penempatan Melayu/ Melanau dan DUN Kemena lebih ke pedalaman dihuni oleh pengundi Bumiputera bukan Islam. Jumlah pengundi berdaftar di Jepak dan Kemena jika dicampurkan adalah menyamai jumlah pengundi berdaftar di Kidurong sendiri yang kebanyakannya kaum Cina yang tinggal di bandar Bintulu sendiri.

Sementara itu, PKR boleh tambah empat kerusi Parlimen. Denngan meningkatkan penguasaan mereka di tiga kerusi DUN dan pertambahan undi di banyak kerusi DUN yang mempunyai komposisi pengundi Cina dan di kawasan bandar juga membolehkan mereka memberi cabaran kepada BN Sarawak dalam PRU akan datang.

Tentangan yang boleh dikatakan boleh mencabar BN ialah di Parlimen Saratok di mana salah satu DUNnya dimenangi oleh PKR di DUN Krian dan satu lagi DUN Kelaka yang dimenangi oleh BN.

Namun begitu, keadaan nampak lebih mudah di Parlimen Selangau dengan pengundi berjumlah hampir 22,000 orang yang menempatkan DUN Tamin dan Kakus.

Meskipun PKR tewas di kedua-dua kerusi itu yang dimenangi oleh PRS yang penduduknya bermajoriti bumiputera bukan Islam, fakta menarik ialah kemampuan PKR mengurangkan majoriti BN di kedua-dua DUN tersebut jika dicampur dari 5,229 undi pada PRN 2006 kepada hanya 1,894 undi pada kali ini.

Lagi menarik ialah ketika PRU 2008, Parlimen Selangau ini dimenangi BN tanpa bertanding melalui calonnya Joseph Entulu Belaun. Melihat situasi ini, PKR berkemampuan bertanding di sini di dalam PRU 13 nanti.

Tetapi itu sekadar perkiraan atas kertas. Hakikatnya, BN mempunyai banyak kelebihan berbanding parti pembangkang. Pembangunan dan pencapaian ekonomi yang diusahakan BN sejak zaman merdeka lagi agak sukar untuk dinafikan pembangkang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: