YangSaya Nampak

Najib bukan tunduk tuntutan Bersih

In Politik on August 15, 2011 at 1:54 pm

Kesediaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menubuhkan jawatankuasa khas Parlimen bagi menilai sistem pilihan raya bukan bermakna tunduk akibat tuntutan Perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lepas.

Ia sebenarnya membuktikan proses pilihan raya di negara ini, sebelum ini, tidak mempunyai kepincangan atau penyelewengan.

Kepincangan dan penyewengan sekadar igauan ngeri sesetengah pihak yang takut bayang-bayang sendiri, atau dengan kata lain tidak mampu mengekalkan malah meningkatkan prestasi pada pilihan raya umum akan datang.

Apa yang kerajaan hendak bimbang untuk menyetujui penubuhan jawatankuasa itu sedangkan ia turut dianggotai wakil parti-parti politik pembangkang.

“Saya bersama Kabinet saya tidak mahu menjadi Perdana Menteri atau kerajaan tanpa sokongan rakyat (menerusi pengundian yang betul,” kata Najib.

Minggu lalu Pakatan Rakyat memberi tempoh tujuh hari agar Najib memanggil satu sidang khas Parlimen bagi membincangkan isu berkaitan.

Bersih 2.0 mengadakan perhimpunan 9 Julai lalu dengan meletakkan lapan tuntutan pembaharuan sistem pilihan raya.

“Jawatankuasa pemilih Parlimen akan dibentuk dalam waktu terdekat dan ia akan terdiri daripada wakil kerajaan dan pembangkang,” kata Najib.

“Jawatankuasa ini akan membincangkan kesemua persoalan dan isu mengenai pembaharuan agar kata sepakat bersama dapat dicapai,” katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: